Hlavní obsah

Europarlament zahájil jednání minutou ticha za Havla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Minutou ticha za zesnulého bývalého českého prezidenta Václava Havla zahájil v pondělí Evropský parlament své čtyřdenní zasedání ve Štrasburku. Informovala o tom agentura AFP, podle níž europoslanci drželi minutu ticha i za někdejšího španělského ministra Manuela Fragu, který zemřel v neděli.

Článek

Předseda parlamentu Jerzy Buzek označil Havla, který zemřel v polovině prosince, za velkého Evropana a velkého Čecha. Havel se podle něj stal „symbolem sametové revoluce, ale především znovusjednocení našeho kontinentu“.

Europoslanci rovněž uctili španělského politika Fragu, který byl posledním žijícím členem vlády generála Franciska Franka. Po skončení diktatury zakládal španělskou Lidovou stranu a podílel se i na vzniku nové španělské ústavy.

Buzek při současné schůzi Evropského parlamentu stojí naposledy v tomto funkčním období v jeho čele. V úterý budou poslanci volit nové vedení sboru. Očekává se, že lidovce Buzka nahradí socialista Martin Schulz.

Reklama

Výběr článků

Načítám