Hlavní obsah

Další skandál na britských klinikách, plastičtí chirurgové nemají aprobaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Skandál s podvodnými prsními implantáty společnosti PIP přitáhl pozornost ke klinikám plastické chirurgie. Ukázalo se, že operace provádějí lidé, kteří by v systému státní péče nemohli pracovat samostatně, ale jen pod dozorem. Nejsou ani v registru aprobovaných. Uvedl to list Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Vadný prsní implantát francouzské firmy PIP

Článek

Zjištění šokovalo členy expertní skupiny ministra zdravotnictví Andrewa Lansleye, která skandál s podvodnými prsními implantáty PIP prošetřuje.

„Jsem velmi zneklidněn, že nejsou v registru,“ uvedl člen komise a plastický chirurg Tim Goodacre z oxfordské nemocnice Johna Radcliffa. „Měli by mít splněné minimum pro nezávislou praxi tady v Británii,“ dodal.

Jejich činnost na privátních klinikách není nezákonná, ale pacienti, kteří k nim přicházejí, vůbec nemohou vědět, jak jsou skutečně zkušení.

Kliniky se hájí, že to není problém, protože tito lidé mají dlouholeté zkušenosti z plastické chirurgie a provádějí plastiky prsou i nosu, takže jsou stejně dobří jako lidé v registru. Hájí se, že splňují požadavky komise pro poskytování péče, která reguluje státní i soukromou péči.

Podle Goodacra ale fakt, že nejsou v registru, může také značit, že privátní praxi poskytují i ti, kdo neuspěli v systému státní zdravotní péče, zatímco v jiných oborech je jasné, že soukromou praxi poskytují ti nejlepší.

Na klinách je mnoho plastických chirurgů s diplomy z jiných zemí, často evropských, ale také z Brazílie, Afriky a Indie. Ty ale negarantují automaticky stejné standardy, jako jsou v Británii. Soukromé kliniky to popírají.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Odstraňte nám vadné prsní implantáty, žádaly demonstrantky v LondýněVideo: Reuters

Na kliniky se soustředila pozornost kvůli skandálu s podvodnými implantáty PIP, které byly plněny technickým, a nikoli zdravotnickým silikonem. Některé kliniky odmítly bezplatnou výměnu implantátů, protože je schválila britská komise pro zdravotnický materiál. Ministerstvo je ale vyzvalo, aby přijaly svůj podíl odpovědnosti, protože na levných implantátech vydělávaly.

V sobotu demonstrovaly Britky před soukromými klinikami. Požadovaly odstranění implantátů a zavedení norem stejných jako ve státních zdravotnických zařízeních. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám