Hlavní obsah

Maďarští extrémisté spálili demonstrativně vlajku EU, chtějí vystoupit

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Stoupenci extrémně pravicové strany Jobbik požadovali na sobotní demonstraci v Budapešti vystoupení Maďarska z Evropské unie (EU). Za potlesku přítomných představitelé Jobbiku spálili vlajku EU.

Foto: Reuters

Poslanec maďarského parlamentu za stranu Jobbik Előd Novák na vlajku unie nastříkal benzin, aby lépe hořela.

Článek

Vlajku zapálil veterán protikomunistické revoluce z roku 1956 Levente Murányi. Poslanec maďarského parlamentu za stranu Jobbik Előd Novák na vlajku unie nastříkal benzin, aby lépe hořela.

Předseda strany Jobbik Gábor Vona označil nedávný dopis předsedy Evropské komise José Manuela Barrosa za vypovězení války. „Požadujeme vypsání referenda o vystoupení Maďarska z unie,“ uvedl Vona. Šéf Jobbiku řekl, že Barosso v dopise požadoval změnu tří zákonů, které nedávno schválil maďarský parlament. „Kromě toho žádal změny ve státním rozpočtu. To je stejné, jako kdyby žádal, abychom se vzdali nezávislosti,“ dodal.

Poslanec Evropského parlamentu za Jobbik Csanád Szegedi uvedl, že Maďarsko je kolonií Západu. „Maďarsko je okupované. Evropská unie a Mezinárodní měnový fond chtějí naší zemi zaškrtit,“ prohlásil Szegedi.

Účastníci demonstrace skandovali hesla „Pryč s unií“ a v rukou drželi vlajky EU s nápisem NE.

Reklama

Výběr článků

Načítám