Hlavní obsah

Posádka zdržovala evakuaci lidí z potápějící se lodi

Novinky, ČTK, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Chvíle hrůzy si prožilo přes čtyři tisíce pasažérů luxusní obří lodi Costa Concordia, která ztroskotala u ostrova Giglio, asi tři hodiny cesty od přístavu Savona, kde měla loď poprvé zastavit. Pasažéři připodobnili nehodu a chaos na palubě k tomu, co se odehrávalo před sto lety na palubě Titaniku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Všichni křičeli a běhali sem a tam, popsal havárii jeden z cestujícíchVideo: Reuters

 
Článek

"Měli jsme právě večeři, když najednou zhasla světla, zaslechli jsme obří ránu a poté skřípající zvuk. Všechny příbory popadaly na zem," popsal nepříjemné chvíle pasažér Luciano Castro pro agenturu ANSA.

Zhruba 290 metrů dlouhá loď Costa Concordia se v pátek plavila z přístavu Civitavecchia nedaleko Říma do francouzského velkoměsta Marseille. Po osmé hodině večerní najela loď na mělčinu a lidé museli být z její paluby evakuováni. Propukla panika, při které přišli nejméně tři lidé o život. Někteří psychicky nevydrželi a začali skákat z lodi do moře. [celá zpráva]

Bylo to jako scéna z Titaniku
pasažérka Mara Parmegianiová

Pasažéři si následně stěžovali na to, že nebyli správně a dostatečně informováni o tom, co dělat v případě evakuace. Dodali, že bylo setkání ohledně těchto opatření naplánované až na sobotní odpoledne. To už ale bylo pozdě.

BEZ KOMENTÁŘE: Na leteckých záběrech z místa neštěstí je patrná sedmdesátimetrová trhlina v boku lodi

"Bylo to tak neorganizované! Výuka evakuačního plánu byla ohlášena na pátou hodinu odpoledne v sobotu. Ještě jsme vtipkovali v tom smyslu, co bychom asi dělali, kdyby se něco stalo už dnes," řekla agentuře AP americká cestující Melissa Godutiová.

BEZ KOMENTÁŘE: Luxusní výletní loď Costa Concordia

"Bylo to jako scéna z Titaniku," řekla pasažérka Mara Parmegianiová agentuře AFP.

"Plazili jsme se potmě chodbou. Měli jsme jen blikající signální světlo na záchranné vestě," řekla její matka jednašedesátiletá Georgia Ananiasová. "Slyšeli jsme, jak se rozbíjí sklenice a nádobí, jak lidé narážejí do zdí."

Pětašedesátiletá Christine Hammerová z Bonnu v Německu se třásla chladem v přístavu Porto Santo Stefano. Měla na sobě jen elegantní večerní šaty a velké turistické boty, které jí dal jeden z obyvatel Giglia, když ztratila boty při evakuaci. V kabině jí zůstal pas, kreditní karty i telefon. Řekla, že byla se svým manželem na své první vyhlídkové plavbě a když k nehodě došlo, začala právě jíst předkrm. "Slyšeli jsme náraz. Sklenice a talíře padaly. Vyšli jsme ven a řekli nám, že to není nic nebezpečného," řekla.

Posádka tvrdila, že jde jen o závadu

I další cestující potvrdili, že posádka je aspoň 45 minut ujišťovala, že jde jen o technický problém. Zkušení turisté prý ale byli přesvědčeni o opaku, brali si z kabin záchranné vesty a směřovali k evakuačním shromaždištím.

Ale posádka prý odkládala spouštění člunů, i když se loď prudce nakláněla. "Museli jsme na ně křičet, aby čluny spustili," řekl čtyřiapadesátiletý Mike van Dijk z jihoafrické Pretorie. "Stáli jsme v chodbách a nenechali nás jít do člunů. Byla to naprostá strkanice."

Cestující evakuovalo z lodi do bezpečí také pět vrtulníků. Na palubu se spustil příslušník pobřežní hlídky, který pomáhal cestujícím se dostávat do koše, v němž byli evakuováni.

Ale mnoho se nezlepšilo, i když se pasažéři dostali do člunů nebo na pevninu. "Nikdo nás nepočítal. Ani ve člunu ani na zemi," řekla Ophelie Gondelleová, osmadvacetiletá důstojnice francouzské armády.

Podle svědků někteří cestující zjevně v panice skákali v temnotě z lodi do moře. Na souši pasažéři nacházeli útočiště ve školách, hotelích a v kostele na ostrůvku Giglio. Cestující zcela přečíslili 1500 obyvatel Giglia a starosta ostrova Sergio Ortelli vyzval všechny, aby otevřeli své domy cestujícím z lodi. Ti odtud byli pak převáženi do přístavu Porto Santo Stefano na pevnině.

Nejde o první nehodu obřího korábu

Za zmínku stojí, že nejde o první nehodu, která se lodi Costa Concordia přihodila. V roce 2008 loď narazila v silném větru do sicilského přístaviště. Tehdy však nebyl nikdo zraněn.

Reklama

Výběr článků

Načítám