Hlavní obsah

Absolutně ne, vyslovil se Klaus k přijetí fiskální dohody EU

Prezident Václav Klaus se v pátek v Rakousku podle agentury APA jasně vyslovil proti přijetí plánované dohody Evropské unie o fiskální odpovědnosti. "Absolutně ne," odpověděl český prezident na otázku APA, zda je pro přijetí dohody. Ta v současnosti rozděluje českou vládu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Klaus je proti plánu EU zejména proto, že podle něj "zcela likviduje suverenitu států v Evropě." Současnou debatu, která se kolem smlouvy o rozpočtové odpovědnosti v Česku rozpoutala, ale považuje za nutnou. Na otázku APA, zda by úmluvu podepsal, pokud by ji odsouhlasila vláda, však neodpověděl.

Mluvčí českého prezidenta, který se v sobotu setká se svým rakouským protějškem Heinzem Fischerem, ale již ve čtvrtek uvedl, že Klaus premiéru Petru Nečasovi zaslal dopis, v němž mu sdělil, že unijní dohodu v žádném případě nepodepíše.

Plánovaná smlouva vedla k neshodám v české vládě, když ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který požaduje, aby se k ní ČR připojila, prohlásil, že se nebude podílet na vládě, která by vedla Českou republiku mimo hlavní proud evropské integrace. Za to ho kritizovali představitelé ODS i Klaus. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám