Hlavní obsah

Norského vraha Breivika ještě jednou vyšetří psychiatři

Oslo
Aktualizováno

Norský soud v pátek nařídil nové psychiatrické vyšetření atentátníka Anderse Behringa Breivika, který loni v červenci zabil 77 lidí. Předchozí dvojice soudních psychiatrů došla k názoru, že Breivik trpí paranoidní schizofrenií a neměl by za své činy nést trestní odpovědnost. Závěr však kritizovala veřejnost i část odborníků.

Foto: Profimedia.cz

Anders Behring Breivik

Článek

"Závažnost spáchaného činu vyžaduje, aby byla trestní odpovědnost (obžalovaného) znovu přezkoumána," uvedla podle agentury AP soudkyně Wenche Elizabeth Arntzenová. Nové prošetření je podle ní třeba i kvůli rozsáhlé kritice původního psychiatrického vyšetření. [celá zpráva]

Nezávislý posudek jeho nepříčetnost popírá. [celá zpráva]

Soudkyně vypracováním nového posudku pověřila norské psychiatry Agnara Aspaase a Terjeho Toerrisena. Posudek by měli dodat "před zahájením procesu", termín však už blíže neupřesnila. Uvedla také, že pokud by se závěry nového vyšetření rozcházely s těmi původními, soud při procesu s Breivikem vezme v potaz obě zprávy.

Agentura AP ale upozornila, že není vyloučeno, že Breivik odmítne s psychiatry spolupracovat. Jeho obhájce Geir Lippestad soudu zaslal prohlášení, v němž obviněný odmítá potřebu nového vyšetření.

Brutální Breivikův čin

Dvaatřicetiletý pravicový extremista Breivik loni 22. července nejdřív spáchal pumový atentát v centru norské metropole Oslo, zemřelo osm lidí. Poté na nedalekém ostrově Utöya postřílel 69 osob, převážně účastníků letního tábora mladých sociálních demokratů.

Breivikovi hrozí za teroristický čin, k němuž se přiznal, maximálně 21 let vězení. Pokud by ale byl označen za nepříčetného, nebyl by poslán do vězení a skončil by v psychiatrické léčebně, kterou by asi do konce života neopustil.

Dvaatřicetiletý Breivik vyšetřovatelům řekl, že své teroristické útoky připravoval několik let. V současnosti čeká ve vazbě na zahájení procesu.

Reklama

Výběr článků

Načítám