Hlavní obsah

Soud na Slovensku nařídil společné třídy s romskými žáky

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základní škola ve východoslovenské obci Šarišské Michaľany odmítá rozhodnutí soudu, podle něhož vytvořením oddělených tříd pro romské děti porušila zásadu stejného zacházení.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Připravujeme odvolání. Trváme na tom, že nikoho nediskriminujeme,“ řekla deníku Korzár ředitelka zdejší školy Mária Cvancigerová.

Základní škola v Šarišských Michaľanoch má 430 žáků, z nichž je více než polovina Romů. Z 22 tříd je dvanáct čistě romských. Na základě rozhodnutí okresního soudu v Prešově by měla škola do 30 dnů vytvořit nové třídy s romskými i neromskými žáky. „V rozběhnutém školním roce je to nemyslitelné. Je to obrovský zásah do života dětí i školy. Všichni rodiče jsou proti. Z jedné i druhé strany,“ tvrdí ředitelka.

Oddělené třídy se prý osvědčily

Učitelé i starosta obce přitom tvrdí, že romským dětem se v oddělených třídách daří lépe, protože učitelé se jim mohou víc věnovat. Učitelka Margita Dorková se věnuje romským dětem dvacet let ze své 41leté učitelské praxe. Byla při tom, když v Šarišských Michaľanech zřídili první třídu výlučně s romskými dětmi.

„Ukázalo se to jako správné řešení. Dětem se můžeme věnovat individuálně, tempo jsme přizpůsobili jejich možnostem. Zlepšila se docházka a méně dětí propadávalo,“ řekla Dorková.

Většina romských dětí dochází do Šarišských Michaľan z osady v Ostrovanech, kde byla před dvaceti lety zrušena základní škola. Zůstala zde pouze speciální škola. Rodiče v Šarišských Michaľanech se proti smíšeným třídám bouří. Už dnes vozí rodiče asi sto místních dětí do jiných škol v okolí. Pokud dojde ke spojování tříd, hrozí, že dojde k dalšímu odchodu dětí i učitelů ze školy. „Děti z osady často nemluví slovensky, nemají základní hygienické návyky a rodiče se jim málo věnují. Ve smíšených třídách jsou tyto děti odsouzené k neúspěchu,“ upozorňuje učitelka.

Napjaté vztahy

Vztahy mezi Romy a neromskými obyvateli jsou napjaté. Před třemi lety totiž dva chlapci z osady napadli a ubili téměř k smrti 65letého muže, který se jim snažil zabránit v krádeži televizního přijímače. Důchodce přišel o jedno oko, utrpěl několikanásobnou zlomeninu lebky a kostí ve tváři. V obci tehdy uspořádali protestní shromáždění členové extrémistické Slovenské pospolitosti. Policie je rozehnala. Obyvatelé obce se postavili na stranu extremistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám