Hlavní obsah

Chtěl jsem se zabít, ale vyrušili mě, přiznal postřelený polský prokurátor

Varšava

Polský vojenský prokurátor Mikolaj Przybyl, který se v pondělí postřelil během přestávky tiskové konference, přiznal, že se chtěl zabít. Důvodem byl nesouhlas s plánem podřídit vojenskou prokuraturu civilní. Podle něj to otvírá prostor pro organizovaný zločin. Řekl to v rozhovoru pro polskou agenturu a rádio Zet.

Foto: TVN24 , Reuters

Vojenský prokurátor Mikolaj Przybyl

Článek

"Chtěl jsem spáchat sebevraždu, ale špatně jsem zamířil, protože se někdo snažil vstoupit do místnosti. Výstřel padl moc rychle, zasáhl tvář a ne hlavu, pospíchal jsem," řekl Mikolaj Przybyl. "Bránil jsem čest lidí, které jsem znal a kteří skvěle pracují. Chtěl jsem, aby vojenská prokuratura vydržela," dodal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Polský prokurátor se střelil během přestávky tiskové konferenceVideo: Reuters

"Mohl jsem se smířit s tím, že mi zdemolovali auto, že mi odšroubovali kola a chtěli, abych se zabil," řekl Przybyl o tom, co se mu stalo v minulosti. "Nemohl jsem se ale smířit s neopodstatněným útokem a s obviňováním z nezákonné činnosti, která padala na naši adresu," hájil vojenský prokurátor své kolegy podezřelé z toho, že neoprávněně chtěli po telefonních operátorech záznamy z mobilů prokurátorů a novinářů.

Za pokusem o sebevraždu stojí spory mezi vojenskou a civilní prokuraturou. Przybyl se stavěl proti plánům generálního prokurátora Andrzeje Seremeta podřídit vojenské státní zástupce civilní prokuratuře. Takové plány podle něho směřují "k likvidaci poslední ochrany před systémem organizovaného zločinu umožňujícího beztrestné okrádání polské armády."

Prokurátor se střelil v pondělí v přestávce tiskové konference. V pondělí večer podstoupil operaci. V nemocnici zůstane ještě dva nebo tři dny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám