Hlavní obsah

Sníh odřízl spolkovou zemi od zbytku Rakouska

Vídeň

Spolková země Vorarlbersko na západě Rakouska byla v pondělí kvůli sněhové kalamitě prakticky odříznuta od zbytku alpské republiky. Podle agentury APA je pro automobily nepřístupný čtrnáctikilometrový Arlberský tunel spojující Tyrolsko a Vorarlbersko. V oblasti navíc platí čtvrtý, tedy druhý nejvyšší, stupeň lavinového nebezpečí.

Foto: ČTK/AP

Sněhová kalamita v Rakousku

Článek

Sněhová kalamita v západním Rakousku dosáhla během prosněžené noci nového vrcholu. Po uzávěrce arlberské rychlostní silnice S16 mezi obcemi Langen a Wald am Arlberg kvůli stromům na vozovce byl v pondělí ráno nepřístupný Arlberský tunel, který je nejdelší v Rakousku.

Foto: ČTK/AP

U Loferu hrozí laviny.

Vorarlbersko není z hlavních tahů z Tyrolska pod horským masivem Arlberg přístupné ani po silnici, ani po železnici. Rakouské dráhy (ÖBB) vyzvaly cestující, aby se nevydávali na cestu po železnici přes Arlberg.

Až tři metry sněhu

Nadále jsou v oblasti od okolního světa odříznuty některé obce. Místní úřady uvažují o odstřelu lavin, aby následně mohly být místní silnice znovu otevřeny.

Ve Vorarlberku a také v sousedním Tyrolsku v noci na pondělí napadlo v různých místech 30 až 60 centimetrů nového sněhu. Na horách tu tak od minulého čtvrtka napadly dva až tři metry čerstvého sněhu.

Foto: Profimedia.cz

Zasněžené nádraží v Seefeldu

V Tyrolsku je podobná situace jako ve Vorarlbersku. Také tam na mnoha místech platí čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí a uzavřeny musely být některé místní silnice a železniční tratě, například mezi obcemi Wörgl a Saalfelden, nebo z Innsbrucku do obce Scharnitz u hranic s Německem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám