Hlavní obsah

Dejte kaloriím sbohem, lákala dubajská posilovna fotkou z tábora v Osvětimi

Varšava

Majitel jedné posilovny v Dubaji se postaral o mezinárodní skandál. Klienty do svého podniku lákal na fotografii někdejšího koncentračního tábora v Osvětimi na jihu dnešního Polska. Reklama na Facebooku vyvolala bouřlivé protesty a majitel fotografii s omluvou stáhl. Informovala o tom polská média.

Článek

"Dejte kaloriím sbohem," stálo pod snímkem kolejí vedoucích k bráně do někdejší nacistické továrny na smrt.

Proti umístění fotografií z míst, kde nacisté během druhé světové války zavraždili nejméně 1,1 miliónu lidí, z toho většinou Židů, se postavilo polské ministerstvo zahraničí. "Ministerstvo tuto skandální reklamu odsuzuje," řekl jeho mluvčí Marcin Bosacki. Polský velvyslanec ve Spojených arabských emirátech poslal protest Britovi Philu Parkinsonovi, majiteli posilovny.

"Stále více nás znepokojuje ignorance a názory generace, které je zřejmě cizí základní pochopení toho, co byl holokaust, když jí přijde přijatelné využít tuto historickou tragédii jako fígl k upoutání pozornosti k hubnutí," cituje Polský rozhlas na svých internetových stránkách Abrahama Foxmana, šéfa americké Ligy proti hanobení (ADL), který sám přežil holokaust.

Poté, co kvůli reklamě vypukl mezinárodní skandál, majitel posilovny přiznal, že udělal chybu a omluvil se. Nicméně v rozhovorech pro arabská média tvrdí, že reklama byla nesmírně účinná. "Nastala situace, kdy jsem naštvaný, že nejsme s to uspokojit poptávku," citovala Parkinsona polská média.

Koncentrační tábor Osvětim

Němci ho původně zřídili pro polské politické vězně v roce 1940, rok po obsazení Polska. Tábor Auschwitz I. se nacházel v areálu bývalých kasáren.

Později, roku 1942, byl na druhé straně města vybudován rozsáhlý vyhlazovací tábor Auschwitz II – Birkenau (Březinka) a menší tábor Auschwitz III – Monowitz u blízké vesnice Monowice.

Odhaduje se, že v Osvětimi a Březince nacisté zavraždili 1,1 až 1,5 miliónu lidí, většinou Židů. Celkem bylo za války vyvražděno kolem šesti miliónů Židů.

Reklama

Výběr článků

Načítám