Hlavní obsah

Belgie je třetí evropskou zemí, kde byl úspěšně transplantován obličej

Brusel

Po Francii a Španelsku se Belgie stala třetí evropskou zemí, jež zvládla transplantaci obličeje. Podle agentury AFP o úspěšné operaci informovali představitelé univerzitní nemocnice v Gentu v sobotu. Tým lékařů před týdnem obličej zesnulého dárce transplantoval znetvořenému pacientovi, kterému chyběly rty, ale také svaly a nervy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na zákroku se podílelo 65 lékařů a operace trvala dvacet hodin. Podle vedoucího lékařského týmu Phillipa Blondeela dopadla nad očekávání dobře. "Je v pořádku, po šesti dnech se mu vede dobře, dokonce už byl schopen spolknout trochu vody," popsal Blondeel pacientův stav.

Pokouší se už i mluvit

Překvapením prý je, že se muž už také pokouší mluvit. "Netušili jsme, že bude schopen mluvit tak záhy," řekl šéfoperatér.

Belgie je po Francii a Španělsku třetí evropskou zemí, kde se transplantace obličeje uskutečnila. Předtím se na světě povedlo dát nový obličej osmnácti pacientům. Belgičan, který si nepřál zveřejnit své jméno a chce i s rodinou zůstat v anonymitě, je devatenáctý.

Transplantace obličeje je relativně novou chirurgickou disciplínou. První taková částečná transplantace byla provedena ve Francii v roce 2005. Obličejovými transplantacemi se proslavil také český lékař Bohdan Pomahač, který se na tuto oblast specializuje v nemocnici v americkém Bostonu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

První Američan s transplantovaným obličejem se ukázal na veřejnostiVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám