Hlavní obsah

Šéf ruské volební komise ukradl pivní sklenici v Praze, volební lístky prý ale ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Obvinění z krádeže volebních lístků při prosincových parlamentních volbách ve čtvrtek v moskevském rozhlasu důrazně odmítl šéf ústřední volební komise Vladimir Čurov. "Za svůj život jsem ukradl jedinou věc, a to před lety pivní sklenici v Praze," svěřil se šéf volební komise rozhlasové stanici Echo Moskvy.

Foto: Anton Golubev , Reuters

Předseda ruské volební komise Vladimir Čurov

Článek

"Stála nejspíš sotva korunu, a udělal jsem to stejně, jako spousty studentů přede mnou a doufám, že i po mně," prohlásil ke krádeži v Praze Čurov. Událost se stala, když byl studentem Leningradské univerzity, upřesnil. Ruští studenti do Prahy jezdívali na stavební brigády a panoval mezi nimi zvyk přivlastnit si nenápadně v některé hospodě pivní sklenici.

S volebními lístky se nemanipulovalo

Čurov se v minulých týdnech dostal do centra protestů ruské opozice, která úřady obviňuje z falšování výsledků parlamentních voleb. Volební lístky ale podle šéfa volební komise takový osud rozhodně nepotkal, což měla potvrdit i veškerá následná vyšetřování.

"Prošli jsme přes stovku videonahrávek a podle dobrozdání expertů ministerstva vnitra většina z nich nese známky manipulací," řekl Čurov. Z obsahu videonahrávek navíc podle něj nevyplynulo, že by během hlasování nebo při sčítání hlasů docházelo k porušení zákona.

Výzvy k odchodu z funkce, které byly jedním z hlavních hesel nedávných masových demonstrací v Moskvě, Čurov odmítl jako neopodstatněné. "Odpověď na dotaz, zda opustím svou funkci, dostanete za čtyři roky," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám