Hlavní obsah

Merkelová dál podpírá aférami oslabeného německého prezidenta

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kancléřka Angela Merkelová ve středu vyjádřila podporu německému prezidentu Christianovi Wulffovi, který čelí kritice za zištné vazby na některé podnikatele a pokus ovlivnit deník Bild, aby o něm nezveřejnil nepříjemné informace.

Článek

„Věřím, že prezident dá vyčerpávající odpověď na všechny otázky,“ řekl zástupce mluvčího vlády Georg Streiter na tiskové konferenci a dodal, že kancléřka si prezidentovy práce váží. Prezidentská kancelář oznámila, že Wulff se ještě ve středu večer k případu vyjádří v rozhovoru pro televize ARD a ZDF.

Wulffovy problémy začaly v polovině prosince, kdy jej deník Bild obvinil, že jako premiér spolkové země Dolní Sasko přijal od manželky vlivného podnikatele mimořádně výhodnou půjčku ve výši půl miliónu eur (13 mil. korun) na koupi vily.

Situaci ještě zhoršil Wulffův vzkaz na záznamníku šéfredaktora Bildu Kaie Diekmanna, v němž mu zvýšeným hlasem hrozil žalobou a „válkou“, pokud informace zveřejní.

Paradoxně Bild mu šel až donedávna vždy na ruku a psal o něm výhradně pochvalně. „Bez Bildu by to nikdy nedotáhl tak daleko,“ uvedla ZDF.

Zaskočil i FDP

Wulffovy skandály zaskočily i vládní liberální demokraty (FDP). „Pokud prezident zvedne telefon, aby zavolal šéfredaktorovi a zanechal mu vzkaz, tak to není chování, které očekávám od hlavy státu,“ řekl Holger Zastrow (FDP).

Thomas Oppermann z opoziční sociální demokracie poukázal na to, že ani prezident nestojí nad zákony zaručujícími svobodu médií: „ Je úplně nepřípustné, aby se snažil zastavit zveřejňování zpráv.“

„Zdá se, že se vydal na sebevražednou politickou misi,“ podotkl Stefan Aust, bývalý šéfredaktor týdeníku Der Spiegel.

Média volají po jeho hlavě

List Financial Times Deutschland vyzval prezidenta k odchodu. „Už je toho příliš. Nechce-li přijít o poslední zbytky respektu, měl by vzít klobouk a odejít,“ napsal.

„Řeže si pod sebou rozvrzanou židli,“ napsal list Frankfurter Rundschau. „Směs jeho naivity a drzosti v chování je šokující. Prezidentský úřad je pro něho příliš velký,“ uvedl deník Süddeutsche Zeitung.

Televize SAT 1 připomněla, že skandál vrhá stín i na Merkelovou, jež ho horlivě prosazovala na prezidenta. „Kancléřka se ocitá ve špatném světle, že ho neprověřila před navržením za hlavu státu a že nezkontrolovala, zda neschovává nějaké kostlivce ve skříni, třeba v podobě hypotéky,“ upozornila.

Reklama

Související témata:

Související články

Německý prezident vyvíjel nátlak na noviny

Rozruch kolem německého prezidenta Christiana Wulffa kvůli výhodné půjčce na byt od manželky spřízněného podnikatele ani po Novém roce neutuchá. Wulff totiž...

Výběr článků

Načítám