Hlavní obsah

Merkelová potřebuje jen lokaje Sarkozyho, paroduje ARD summity EU

Novinky, rei

Není třeba, aby na evropské summity řešící záchranu eurozóny vůbec někdo jezdil, tedy kromě německé kancléřky Angely Merkelové, kterou obslouží její lokaj, francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Takto zparodovaně vidí způsoby řešení problémů eurozóny a hlavy evropského uspořádání vůbec německá televize ARD ve hře nazvané Hra o záchraně aneb Eura pro jednoho.

Merkelová na summitech nikoho nepotřebuje, jenom lokaje Sarkozyho

 
Článek

“Vypadáte bohatší než kdy dřív,” lichotí Sarkozy své paní Merkelové, která mu hrozí ztrátou nejvyššího ratingu a nazývá jej hlupákem. “Nezapomeňte, že Evropa hovoří německy,” poznamenává Merkelová nadřazeně k francouzskému prezidentovi a připíjí si s ním na jednotlivé představitele eurozóny, kteří u stolu ovšem chybí. Když to “věrný sluha Sarko” připomene, Merkelová jen poznamená: “To je jenom dobře. Rozepře nesvědčí obecné shodě.”

Video, které se inspiruje zfilmovanou divadelní hrou Večeře pro jednoho, se stalo hitem internetu. Původní hra, již v Británii zná jen málokdo, ačkoliv ji Němci v roce 1963 natočili v angličtině a s anglickými herci, je v Německu velmi populární a na Nový rok ji vysílá hned několik stanic.

Děj se točí kolem oslavy devadesátých narozenin hlavní hrdinky, slečny Sophie. Banketu se ale účastní jen imaginární, dávno mrtví hosté, které pro starou dámu hraje smolařský komoří James. Sluha si musí za každého pozvaného s hostitelkou připít a s pokročilým večerem je víc a víc opilý.

Tentokrát se ve hře televize ARD ale neobjevili původní představitelé, nýbrž jiná dvojice vydávající se za německou kancléřku a francouzského prezidenta. Stejně jako slečna Sophie i Angela Merkelová u příležitosti “90. setkání s nepřítomnými evropskými státníky” svého posluhovače jen plísní a udílí rozkazy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám