Hlavní obsah

Francie nařídila vyšetřit skandál s prsními implantáty

Paříž

Francouzská vláda nařídila vyšetřování případu kolem vadných prsních implantátů společnosti PIP. Oznámila to agentura AFP s tím, že ministr zdravotnictví Xavier Bertrand se v úterý vyslovil pro vytvoření parlamentní skupiny pro šetření tohoto globálního skandálu.

Foto: Profimedia.cz

Advokát postižených s nebezpečným implantátem

Článek

Úkolem příslušných zdravotnických orgánů bude zjistit, jestli šlo o selhání kontrolních systémů, jež umožnily společnosti Poly Implant Prothese (PIP) obchodovat s prsními implantáty.

Ledacos nasvědčuje tomu, že gel používaný v implantátech "byl skutečně pančovaný", prohlásil Bertrand.

Implantáty PIP se vyráběly od roku 2001. Francouzská asociace pro dohled nad léčivy (AFFSAPS) zjistila, že se plnily silikonovým gelem, který nesplňoval parametry pro prsní implantáty. Pevnost pouzdra navíc neodpovídá požadavkům, takže se mohou objevovat trhliny a gel se může uvolnit do těla, přičemž hrozí záněty.

AFFSAPS loni oznámila, že se implantáty PIP stahují kvůli praskání a možným zdravotním komplikacím z trhu a přestávají se prodávat a vyvážet. Ve Francii bylo mezi ženami, jimž byly implantáty aplikovány, zjištěno dvacet případů rakoviny, korelace se ale nenašla.

Na celém světě je podle odhadů 400 000 až půl miliónu žen s implantáty PIP, většinou v Latinské Americe, Španělsku a Velké Británii.

Ve Francii je jich 30 000. Jsou i v ČR, kde ale není znám žádný případ ruptury.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám