Hlavní obsah

Nalezené "zlato" v pařížském vlaku se ukázalo jako bezcenné

Paříž
Aktualizováno

Podezřelé zavazadlo, které našel minulý týden zaměstnanec francouzské železnice ve vlaku RER u Paříže, podle nejnovějších informací neobsahovalo zlato v hodnotě přes 20 miliónů korun, jak se původně tvrdilo. Šlo pouze o železo s nátěrem.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Zlato" se našlo ve stanici Massy-Palaiseau. Policie na místo vyslala pyrotechnickou jednotku, která podle prvních chybných informací místo výbušniny objevila 20 kilogramů bezcenného kovu s nátěrem v barvě zlata, uvedla BBC.

Ke kufru se zatím nikdo nepřihlásil.

Dvacet kilogramových kusů bylo podle vyšetřovatelů podle původních zpráv pravděpodobně vyrobeno neoficiálně z roztaveného zlata, protože postrádaly jakékoli označení.

Policisté také zkoumali záběry bezpečnostních kamer ze všech stanic, kterými vlak minulý čtvrtek projel na trase z Roissy až do Paříže.

Miliónová otázka: poklad nebo nález?

Ještě před zjištěním, že se jedná o podvod nebo o žert, se řešilo, jak bude zavazadlo se zlatem klasifikováno, protože by na tom do značné míry závisel jeho další osud, píše BBC. Pokud by bylo označeno jako „poklad“, o zlato by se podělil pařížský dopravní podnik (RATP) s pracovníkem, který kufr nalezl.

Pokud by však "zlato" bylo nazváno „nálezem“, bylo by zapečetěno a skončilo ve státní pokladně.

Reklama

Výběr článků

Načítám