Hlavní obsah

V Německu se množí útoky neonacistů proti krajní levici

Novinky, rei
Berlín

V Německu v posledních týdnech výrazně přibylo útoků proti představitelům krajní levice. Policie kvůli tomu posílila ochranu zástupců Levicové strany, uvedla v pondělí internetová verze magazínu Spiegel.

Foto: Profimedia.cz

Neonacisté v Německu

Článek

„V boji s pravicovým extremismem s námi v parlamentu zacházejí jako s malomocnými,“ postěžovala si poslankyně Levicové strany a viceprezidentka Bundestagu Petra Pauová.

Nemine téměř týden bez nějakého útoku na její kolegy. V nejlepším případě se extremisté omezí na vytlučení oken kanceláře nebo rodinného domu a popsání zdí. Policie ale zaznamenala i několik výhrůžek smrtí a přeříznuté brzdové lanko v autě.

Šéf poslaneckého klubu Levicové strany Gregor Gysi popsal, že neonacisté si pronajímají stále další nemovitosti v okolí jeho kanceláře ve volebním okrsku v berlínské čtvrti Niederschöneweide. „Chtějí, aby to byla jejich ulice, ale já je nenechám vyštvat mě,“ prohlásil Gysi.

Rozbité brzdy a uvolněné šrouby na kolech 

Policie po celé zemi podle Spiegelu zaznamená nejméně čtyři útoky proti zástupcům krajní levice za měsíc.

Kromě kamenů či železných předmětů prohazovaných okny bytů a kanceláří, dostali představitelé už několik dopisových bomb a opakovaně se prostory a auta, které využívají, staly terčem žhářských útoků. Neonacisté prostřednictvím nápisů na zdech vyhrožují také příbuzným politiků.

Pokladník strany Raju Sharma byl za poslední dva roky terčem už sedmi útokům. Durynskému poslanci Bodovi Ramelowi poškodili útočníci brzdy v autě, vykradli kancelář a potom ji i vypálili. Na autě jeho zástupce zase uvolnili šrouby na discích kol.

Jména a adresy zástupců Levicové strany byla rovněž na seznamu neonacistické buňky z Zwickau (Cvikova), kterou policie vyšetřuje kvůli deseti vraždám přistěhovalců a imigrantů. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Německým neonacistům pomáhala tajná služba

Policejní dohled nad neonacisty, kteří v Německu v průběhu let spáchali deset vražd na imigrantech a policistce, sabotovala tajná služba. Pro list Berliner...

Výběr článků

Načítám