Hlavní obsah

Desetitisíce lidí protestovaly proti nové maďarské ústavě

Budapešť

Před budovou státní opery v centru Budapešti, kde se v pondělí konal slavnostní koncert k příležitosti zavedení nové ústavy, proti zákonu protestovaly desítky tisíc lidí. Nový základní zákon, který prosadila pravicová vláda Viktora Orbána, například zvyšuje státní kontrolu nad justičním systémem a centrální bankou.

Foto: ČTK/AP

Desetitisíce Maďarů protestovaly proti nové ústavě.

Článek

Organizátoři demonstrace tvrdí, že na ni přišlo skoro 100.000 lidí. Zaplnili 300metrový úsek na Andrássyho třídě, která vede kolem budovy opery. Podle demonstrantů Orbán a jeho strana Fidesz, která má v parlamentu dvoutřetinovou většinu, podkopávají demokratický systém.

Lidé nespokojení se stavem demokracie v Maďarsku nesli transparenty s nápisy jako "Evropo, omlouváme se za premiéra Orbána" a vykřikovali "pryč s Orbánem" nebo "Orbánistán". Snažili se členům vlády a prezidentovi Pálu Schmittovi zabránit ve vstupu do opery.

Předák Maďarského hnutí Solidarita Péter Konya o koncertu v opeře řekl, že šlo o "pohřební slavnost republiky, vlády práva a demokracie". Premiér Viktor Orbán je podle něho "kormidelníkem Titaniku" a dav protestujících ledovcem.

Demonstraci podpořila opoziční Maďarská socialistická strana, ekologicky zaměřená strana LMP a Demokratická koalice, kterou vede někdejší premiér Ferenc Gyurcsány.

Poslankyně za Fidesz Gabriella Selmecziová podle agentury MTI tvrdí, že zatímco se Orbánova vláda snaží napravit chyby z Gyurcsányovy éry, "Gurcsányovi rozsévači nenávisti, kteří Maďarsko zruinovali", vyvolávají nepořádek a chaos a povzbuzují lidi k tomu, aby porušovali zákony.

Maďarsko se v roce 2008 octlo na pokraji bankrotu a letos mu znovu hrozí recese. Obrátilo se proto na Mezinárodní měnový fond a Evropskou unii s žádostí o pomoc. Nicméně jednání zkrachovala v prosinci poté, co vládní kabinet prosadil kontroverzní zákon o centrální bance, který podle Bruselu ohrožuje její nezávislost.

Socialisté mají odpovědnost za zločiny komunistů

Země se od neděle už oficiálně nejmenuje Maďarská republika, ale jen Maďarsko. Jeden z ústavních dodatků uvaluje na opoziční socialisty, jakožto následníky bývalé komunistické strany, odpovědnost za zločiny komunistického režimu.

Ústavní systém v Maďarsku je "v kritické situaci," uvádí se v prohlášení, které sepsala skupina protikomunistických disidentů, mezi nimi třeba spisovatel György Konrád. "Nikdy od změny v režimu v roce 1989, kdy padla komunistická diktatura, nebyla v regionu tak silná koncentrace moci jako je to v současném Maďarsku," píše se v prohlášení, z něhož cituje agentura AP.

Ústavní dodatky a zákony vyvolaly kritiku nejen maďarské opozice, ale i Evropské komise nebo ministryně zahraničí USA Hillary Clintonové. Brusel kritizoval především ústavní dodatky týkající se ekonomiky včetně omezení nezávislosti centrální banky. Clintonová v dopise Orbánovi vyjádřila obavy o směřování maďarské demokracie, přičemž upozornila na omezování nezávislosti justice a médií.

Bývalý americký velvyslanec v Budapešti Mark Palmer, který je zástupcem ředitele nevládní organizace Freedom House, ve vydání opozičního listu Népszabadság varoval, že vláda Orbánovy formace může vést k vyhození Maďarska z Evropské unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám