Hlavní obsah

Slavné Koloseum se drolí, chystá se rekonstrukce

Řím

Ze dvou míst římského Kolosea v posledních dnech odpadlo několik úlomků, naštěstí však nikdo nebyl zraněn. Vedení této slavné památky původně zvané Flaviovský amfiteátr ujistilo, že obě místa byla zabezpečena a objektu nic zvláštního nehrozí. Zároveň potvrdilo, že v březnu začne plánovaná rekonstrukce Kolosea, uvedla v úterý agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Koloseum

Článek

Ředitelka objektu Rossella Reaová odmítla, aby se jako již v minulosti opět živila panika o možném zřícení Kolosea. Zdůraznila, že spadly jen malé úlomky, přičemž vinu na tom mají hlavně holubi. Tříletá rekonstrukce bude zahájena v březnu 2012 a vyjde na nejméně 25 milionů eur (645 miliónů korun).

Objekt poškodily především eroze a výfukové plyny aut, kterých kolem Kolosea podle ochránců přírody projede až 2000 za hodinu.

Koloseum se začalo stavět mezi lety 70 a 72 za císaře Vespasiána a dokončeno bylo v roce 80 za císaře Tita. Je to největší amfiteátr postavený za římské říše, má 188 krát 156 metrů a vysoký je 48,5 metru, byl schopen pojmout 50 000 až 75 000 diváků. Koloseum bylo využíváno pro gladiátorské hry a další veřejná představení. Svému účelu sloužilo téměř 500 let. Nyní ho navštěvuje asi šest milionů turistů ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám