Hlavní obsah

V Moskvě protestovalo na sto tisíc lidí, uctili památku Havla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Na sobotní demonstraci proti výsledkům voleb se v Moskvě sešlo podle organizátorů 120 000 lidí. Policie ale uvádí jen 29 000. Účastníkům vadí výsledky voleb, v nichž vyhrála strana Jednotné Rusko premiéra Vladimira Putina a prezidenta Dmitrije Medvěděva. Požadují opakování voleb. Protest se obešel bez incidentů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protest v Moskvě přilákal přes sto tisíc lidíVideo: Reuters

 
Článek

Podle médií přišlo 60 000 až 80 000 lidí. Skutečný počet je těžké určit, i podle čísel policie se však jednalo o nejmasovější protest proti Vladimiru Putinovi od jeho nástupu k moci v roce 2000. Úřady souhlasily s uskutečněním padesátitisícové demonstrace. Sacharovova třída, kde se akce konala, je podle DPA schopná pojmout až 150 000 lidí. Demonstranty neodradil ani sníh či teploty pod bodem mrazu.

Demonstranti minutou ticha uctili památku Václava Havla.

V závěru akce opoziční představitelé přečetli rezoluci. Ta podle agentury Interfax vyzývá vládu, aby splnila šest požadavků: osvobození politických vězňů, revizi průběhu voleb do parlamentu, uspořádání nových voleb, odstoupení a prošetření aktivit předsedy volební komise Vladimira Čurova, povolení všech politických stran a přijetí demokratických zákonů do února 2013.

Známý blogger Alexej Navalnyj slíbil, že příště opozice do ulic přiláká milión Rusů. Když řekl, že Rusko už nebude dál tolerovat korupci, ozval se potlesk. Jeho projev byl plný odvážných vyjádření: "Vidím dost lidí na to, aby se obsadil Kreml už teď, ale jsme mírumilovní lidé a nechceme to takto udělat."

Vlajky i komunistické symboly

Manifestaci na Sacharovově třídě vévodila veliká tribuna s heslem "Rusko bude svobodné!". Řada Rusů s sebou přinesla současné ruské vlajky, někdejší imperiální zástavu nebo komunistické symboly. Mnozí měli také balónky a transparenty. Atmosféra je podle Reuters uvolněná.

Mezi řečníky byl i bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov, který vyřídil svůj pozdrav a podporu. Už dříve vyzval k opakování voleb. [celá zpráva] Cítil se zahanben Putinovými výroky. Zejména mu vadí Putinův výrok, že si myslel, že protestující mají na klopách kondomy a ne bílé stužky.  [celá zpráva]

Exministr financí vyzývá k vypsání nových voleb

Dlouholetý spolupracovník premiéra a exprezidenta Vladimira Putina Alexej Kudrin, který v září přišel o křeslo ministra financí kvůli kritice prezidenta Dmitrije Medvěděva, z tribuny vyzval k novým prodemokratickým zákonům. Rovněž se vyslovil pro vypsání nových voleb.

Promluvili i rocker Jurij Ševčuk a spisovatel Boris Akunin. "Chcete, aby se Putin vrátil do prezidentského křesla?" zeptal se davu z tribuny spisovatel Akunin. Jako odpověď se mu dostalo pískání, křiku a sborově skandovaného "ne".

Reuters v této souvislosti poznamenal, že společný postoj k volbám k sobě přivedl liberály, nacionalisty, anarchisty, environmentalisty a městskou mládež.

Kreml mezitím přislíbil zjednodušenou registraci politických stran, jakmile bude schválen potřebný zákon, uvedla podle Interfaxu kremelská mluvčí Natalja Timakovová. Dodala, že nový postup začne platit okamžitě po schválení v parlamentu.

Související témata:

Výběr článků

Načítám