Hlavní obsah

Tymošenkové potvrdili sedmiletý trest, k dalšímu soudu nechce jít

– Kyjev

Ukrajinský odvolací soud v pátek potvrdil sedmiletý trest vězení pro expremiérku Juliji Tymošenkovou v kauze nákupu ruského plynu. Informovala o tom agentura Interfax. Tymošenková podle soudu překročila své pravomoci, když v roce 2009 uzavřela nevýhodnou smlouvu o dodávkách ruského plynu na Ukrajinu. Bývalá ministerská předsedkyně vinu odmítá.

Článek

Tymošenková byla soudem prvního stupně odsouzena v říjnu. Podle rozsudku způsobila státní pokladně škodu ve výši 1,5 miliardy hřiven (3,4 miliardy korun). [celá zpráva]

Západ proces kritizoval jako politicky motivovaný.

U jiného soudu v Kyjevě čelí dalšímu obvinění z nezákonných finančních transakcí, prokuratura proti ní připravuje ještě nejméně dvě další kauzy. [celá zpráva]

Ve čtvrtek expremiérka oznámila, že napříště bude bojkotovat veškerá soudní přelíčení, protože svou účast považuje za zbytečnou. "Na Ukrajině je bláhové usilovat o spravedlnost, je-li u moci prezident Janukovyč," řekla novinářům.

Tymošenková se rovněž s žádostí o pomoc obrátila k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Evropští soudci v minulých dnech oznámili, že se jejím případem budou zabývat přednostně. Právní experti se ale neshodují v názoru, zda by verdikt štrasburského soudu byl pro ukrajinskou justici závazný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám