Hlavní obsah

Další ruskou družici se nepodařilo vyslat do vesmíru

Moskva

Na Sibiř se v pátek krátce po startu zřítil poslední stupeň nosné rakety Sojuz, která měla vynést na orbitu navigační družici Meridian, napsala agentura Interfax. Odstartovala krátce ve 13:10 SEČ z polárního kosmodromu v Plesecku.

Foto: Profimedia.cz

Stráž u kosmodromu Pleseck

Článek

Havárii potvrdilo ruské ministerstvo obrany s tím, že Meridian se zřítil sedm minut po startu.

U rakety Sojuz-2.1b selhaly motory třetího stupně. Ten se pak i s družicí zřejmě zřítil v Ťumenské oblasti na jihozápadní Sibiři u Tobolska.

Meridian měl sloužit vojenské i civilní navigaci v polárních oblastech Ruska a na Dálném východě.

Ruská agentura Roskosmos v minulosti vyslala do vesmíru už čtyři družice třídy Meridian. Starty v prosinci 2006, v listopadu 2010 a letos v květnu byly starty úspěšné, v květnu 2009 se družici nepodařilo vynést aparát na oběžnou dráhu.

Problémy s vynášením družíc

Agentura RIA Novosti napsala, že po neúspěchu dnešního startu Meridianu bude zřejmě odložen start šesti amerických spojovacích družic Globalstar-2, který se měl uskutečnit 28. prosince v kazašském Bajkonuru. I tyto družice má vynést na oběžnou dráhu raketa typu Sojuz 2.1b.

Letošní rok nebyl pro ruskou agenturu Roskosmos úspěšný. Koncem srpna se nad jižní Sibiří zřítila nákladní kosmická loď Progress [celá zpráva], v listopadu vypověděla poslušnost meziplanetární sonda Fobos-Grunt, která se podle původních plánů měla vydat k Marsu. Očekává se, že Fobos dopadne během ledna na Zemi.[celá zpráva]

Už v dubnu došlo v Roskosmosu k personálnímu zemětřesení, které vyvolala havárie rakety Proton s šesti navigačními družicemi z loňského prosince. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám