Hlavní obsah

Rozladění Rusové si založili vlastní kondolenční stránky pro Havla

Právo, Michael Švec
Moskva

Kondolenční internetové stránky, kde mohou obyvatelé Ruska vyjadřovat Česku soustrast k úmrtí Václava Havla, založili dva mladí Rusové. Vedlo je k tomu rozladění nad tím, že zatímco k úmrtí severokorejského diktátora Kim Čong-ila Kreml na svém webu kondoloval, v Havlově případě mlčel.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv

Článek

„Bohužel prezident Ruské federace Dmitrij Medvěděv nepovažoval za nutné vyjádřit soustrast českému lidu,“ napsali na stránkách Havelinmemoriam.ru česky a rusky její tvůrci.

Havla označili za člověka, který „ztělesňoval sílu osobnosti a talentu tváří v tvář totalitě a šedi“. Text připomíná, že i když mezi ČR a Ruskem mohou být napjaté vztahy, neplatí totéž o vztazích obou národů. „Osm lidí, kteří vyšli na Rudé náměstí v srpnu r. 1968, jsou toho nejvýznamnějším, ale nikoliv jediným důkazem,“ uvedli.

„Byl to zcela spontánní nápad,“ sdělila Právu studentka žurnalistiky Xenija Barakovskaja, která Česko dosud navštívila jen jednou jako turistka. V pondělí se dozvěděla, že prezident Medvěděv kondoloval k úmrtí Kim Čong-ila, a napsala o tom na Facebook.

Zareagoval její kamarád, mladý novinář Konstantin Xenofontov, který se už šest let učí česky. A vzápětí se zrodila myšlenka, jak by Rusové mohli upřímně vyjádřit svou soustrast Čechům. Inspirovali se při tom stránkami, na nichž lidé kondolovali Polákům po loňském neštěstí u Smolensku.

„Konstantin koupil doménu a hosting, napsali jsme text a jeho kamarád ho přeložil do češtiny,“ vysvětlila. Od úterka, kdy stránky vznikly, na nich vyjádřilo soustrast přes tisíc lidí. A vzkazy neustále přibývají.

Související témata:

Související články

Čína Havlovu smrt zasklila, Kreml mlčí

Zatímco jinde ve světě znamená úmrtí prvního českého prezidenta Václava Havla událost číslo jedna, v Rusku a Bělorusku zprávu přijala oficiální místa...

Výběr článků

Načítám