Hlavní obsah

Václav Havel bude mít svoji ulici v severopolském Gdaňsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gdaňsk

Severopolský Gdaňsk pojmenuje jednu ze svých ulic po posledním československém a prvním českém prezidentovi Václavu Havlovi. Jednomyslně o tom ve čtvrtek rozhodla rada města. Alej Václava Havla se pro pěší i vozidla otevře v pátek.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Václav Havel

Článek

"Havel byl českým Walesou," přirovnal starosta Gdaňska Pawel Adamowicz bývalého českého prezidenta k Lechovi Walesovi, ikoně boje proti komunismu v Polsku. Walesa se od 70. let postupně stal vůdčí osobností boje proti komunistické diktatuře v Polsku. Po pádu totality byl prvním demokraticky zvoleným polským prezidentem.

"Když skoná někdo takový, jen těžko si lze představit, aby Gdaňsk, který je symbolem změn ve střední a východní Evropě, městem svobody, neuctil památku českého Walesy," řekl Adamowicz.

V Gdaňsku v roce 1980 vznikla Solidarita, první nezávislé odborová organizace ve východním bloku. Její zrod je mnohými považován za začátek konce komunismu v Polsku. V čele Solidarity stál Walesa, který byl po jejím zákazu poté, co byl v prosinci 1981 v Polsku vyhlášen výjimečný stav, do listopadu 1982 internován. V roce 1983 dostal Nobelovu cenu za mír.

Jméno Václava Havla bude mít nová, asi dva kilometry dlouhá ulice na jihu Gdaňsku. Používat se začne v pátek ráno. "Už toho dne se na ní objeví první tabule s názvem Třída Vaclava Havla," informoval Adamowicz.

O pojmenování ulice po Havlovi uvažují i v Lodži.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám