Hlavní obsah

Turecko kvůli zákonu o genocidě na Arménech rozváže vztahy s Francií

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Francouzské Národní shromáždění ve čtvrtek přijalo zákon postihující popírání turecké genocidy na Arménech během první světové války. Informovala o tom agentura DPA. Turecko už dříve Paříž varovalo, že schválení normy bude mít dopad na vzájemné vztahy obou zemí. Jen pár hodin po schválení zákona poslanci oznámilo zavedení sankcí a stažení svého velvyslance z Francie.

Článek

Francouzští zákonodárci schválili tresty věznění po dobu až jednoho roku či pokuty ve výši 45 000 eur (více než 1,1 miliónu korun) pro každého, kdo bude prohlašovat, že nucené stěhování, vyhladovění a zabíjení Arménů ze strany tureckých úřadů v letech 1915 a 1916 nebylo genocidou. Zákon ale musí ještě schválit Senát.

Ankara varovala Paříž, že přijetí zákona pro ni bude mít „vážné následky“. Turecko odmítá odhad o 1,5 miliónu arménských obětí a uvádí, že mrtvých bylo asi 300 000. Tvrdí, že šlo o mimořádné události v době války, kdy i jinde umíraly statisíce lidí. Ankara navíc  argumentuje, že během povstání Arménů po invazi ruských vojsk do východní Anatolie, bylo zabito i množství muslimů.

Turecko stahuje velvyslance

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan dříve označil francouzský zákon o genocidě za snahu prezidenta Nicolase Sarkozy získat si před volbami oblibu. Ve čtvrtek dodal, že norma "otevírá rány, které se budou obtížně hojit".

Následovalo oznámení o stažení tureckého velvyslance z Paříže a zavedení sankcí, které mají být teprve specifikovány.

Ve Francii žije odhadem zhruba půl miliónu lidí arménského původu, jedním z nejznámějších je šansoniér Charles Aznavour.

Zabíjení Arménů považuje za genocidu více než dvacet zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám