Hlavní obsah

Z dalšího maďarského odkaliště unikají jedy, tvrdí Greenpeace

Právo, ivi

Z odkaliště u maďarského města Almásfüzitő uniká do Dunaje nadměrné množství arzénu, molybdenu a bromu. Tvrdí to ekologická organizace Greenpeace, která zde začátkem prosince vykonala odběr vzorků.

Foto: Laszlo Balogh , Reuters

Červený kal z hliníkárny u města Ajka postihl před rokem nejvíce město Kolontár.

Článek

Greenpeace proto naléhavě žádá maďarské orgány, aby ukončily provoz nebezpečného odkaliště. „Maďarské úřady nepodnikly žádné kroky, aby ochránily přírodu a zdraví lidí v okolí nebezpečného odkaliště, navzdory tomu, že jsme opakovaně upozorňovali na jeho nevyhovující stav,“ uvedl expert Greenpeace na toxické látky Gergely Simon.

Odkaliště údajně nedisponuje základním systémem izolace a zadržování nebezpečných látek. „Na dunajské straně odkaliště neexistuje monitorovací systém, který by ukázal, kolik látek uniká do řeky a kolik uniká do spodních vod. My máme důkazy, že nebezpečné látky do Dunaje unikají,“ dodal Simon.

Zástupci Greenpeace využili nízkou hladinu Dunaje a odebrali vzorky na jindy nepřístupném místě. Limit pro nebezpečnou látku arzen je 15 miligramů na kilogram. Ve vzorku naměřili hodnoty 324 miligramů na kilogram.

Odkaliště s červeným kalem v Almásfüzitő je podobné jako zařízení u města Ajka, kde se loni přetrhla hráz. Vlna toxického červeného kalu tehdy usmrtila deset lidí a způsobila obrovské materiální a ekologické škody.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám