Hlavní obsah

Křesťanů v Evropě ubylo

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Křesťané zůstávají s 2,2 miliardy věřících nejpočetnějším náboženstvím na světě, ale v uplynulých sto letech jejich evropský podíl výrazně klesl ze dvou třetin z celkového počtu na čtvrtinu. Druhým nejpočetnějším náboženstvím zůstává islám s přibližně 1,6 miliardy věřících.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vyplývá to ze studie amerického střediska Pew Research, podle níž další čtvrtina křesťanů žije hlavně v subsaharské Africe, 37 procent na americkém kontinentu a 13 procent v Asii a Tichomoří. V kolébce křesťanství – na Blízkém východě a v severní Africe – jich je tradičně nejméně, pouhá čtyři procenta, přičemž nejvíc z nich žije v Egyptě – 4,3 miliónu.

V deseti státech tvoří křesťané náboženskou většinu. Nejvíc v USA (čtyři pětiny) a v Rusku (74 procenta), dále pak v Brazílii a Mexiku. Rozložení křesťanů je ale takové, že žádná geografická oblast se nedá označit za středisko víry.

Pro vedení církví je tudíž obtížnější navázat pevnější vazby křesťanů různých geografických oblastí a usmířit rozdílné výklady bible, uvádí studie.

Podíl křesťanů na kontinentech
Amerika 37 procent
Evropa 25 procent
Afrika 25 procent
Asie 13 procent

Reklama

Výběr článků

Načítám