Hlavní obsah

Ukrajinské aktivistky protestující nahoře bez v Bělorusku údajně unesli a zneužili

– Minsk
Novinky, fia

Tři ženy ze skupiny ukrajinských aktivistek Femen, která se proslavila protesty na různých místech Evropy s odhalenými ňadry, v Bělorusku agenti KGB údajně unesli, odvezli do lesa, pod pohrůžkou násilí donutili svléknout se, načež je tam zanechali bez šatů i bez dokladů. Podle aktivistek se incident odehrál v pondělí po protestu proti režimu autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka v Minsku, napsal server BBC.

Foto: Denis Sinyakov, Reuters

Aktivistky hnutí Femen

Článek

Pondělní protest měl upozornit na první výročí Lukašenkova kontroverzního znovuzvolení do čela země. Běloruské bezpečnostní složky se k tvrzení aktivistek Femenu odmítly vyjádřit.

Ženy vypověděly, že jim agenti KGB na nádraží v Minsku před odjezdem do Kyjeva zavázali oči, odvezli je do lesa, svlékli do naha, polili petrolejem a vyhrožovali jim, že je zapálí. Poté jim měli nožem uřezat vlasy a ponechat nahé a bez dokladů uprostřed lesa. Podařilo se jim dostat se pěšky do vesnice, kde jim byla poskytnuta pomoc. Akce byla podle nich natáčená na video.

Ukrajinská ambasáda v Minsku tvrzení Femenu nepotvrdila. Podle jejího vyjádření pro BBC ale jeden z diplomatů zamířil do oblasti, kde mělo k incidentu dojít, aby událost prošetřil.

Chtěly svobodu pro politické vězně

Mluvčí běloruské bezpečnostní služby odmítl obvinění Femenu komentovat. Pouze je označil za provokaci.

Tři aktivistky s obnaženými ňadry protestovaly v pondělí v Minsku proti Lukašenkovi a požadovaly svobodu pro politické vězně. Podle AFP bylo při akci zatčeno také nejméně šest novinářů, kteří akci zpravodajsky pokrývali.

Demonstrace jsou v totalitním Bělorusku vzácné. Lukašenkovo loňské znovuzvolení bylo podle mezinárodních pozorovatelů zmanipulované. Podle oficiálních výsledků obdržel v přímé volbě 80 procent hlasů.

Aktivistky studentského hnutí Femen, které vzniklo v roce 2008, měly vzhledem k výstřední povaze svých protestů řadu konfliktů i na Ukrajině a v některých dalších evropských zemích. Postih se ale dosud vždy omezil na domluvu či pokutu. Členkami hnutí je zhruba 300 žen, z nichž 20 se aktivně účastní "polonahých" protestů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám