Hlavní obsah

Srbové v Kosovu zpronevěřili miliardy eur z Bělehradu

– Bělehrad

Srbové žijící v Kosovu zpronevěřili značné části z 6,2 miliardy eur (zhruba 157 miliard korun) pomoci, kterou dostali v uplynulých 12 letech z domovského Srbska. Srbský list Press informoval, že po penězích se často úplně slehla zem. Srbský ministr vnitra Ivica Dačić potvrdil, že policie začala skandál vyšetřovat.

Foto: Profimedia.cz

Srbové na severu Kosova

Článek

Vysoké sumy obdrželi například Srbové, kteří v někdejší srbské provincii a dnes samostatném státě obývaném převážně kosovskými Albánci dávno nežijí. Například srbská státní energetická společnost EPS dodnes vyplácí mzdy zhruba 6000 lidem, kteří dříve pracovali v kosovské elektrárně Obilić. Tito lidé už žijí v Srbsku a svou mzdu si nemusejí nijak odpracovat.

Představitelé kosovských Srbů listu potvrdili, že do Kosova plynula pomoc na podporu podnikání, aniž by se příslušné projekty uskutečnily. Peníze byly poskytnuty na výstavbu mnoha domů, domova důchodců v Mitrovici a místního zdravotního střediska, ale tyto projekty se nikdy neuskutečnily.

Srbský stát rovněž kupoval nemovitosti v relaci až 1000 eur za metr čtvereční, ačkoli reálná cena byla jen 350 eur za metr čtvereční. Srbsko dále platilo za silnice, které buď nikdy nebyly postaveny, nebo byly silně předražené.

Füle: Povinnost uznat Kosovo neukládáme

Srbsko podporuje své krajany především v severním Kosovu, kde etničtí Srbové tvoří většinu. Jejich celkový podíl na dvoumiliónovém obyvatelstvu nejchudší země Evropy činí méně než deset procent. Srbská menšina se odmítá integrovat a nechce se smířit se samostatností Kosova.

Německá kancléřka Angela Merkelová v pondělí v Kosovu Srbsko vyzvala, aby se přestalo v severním Kosovu angažovat, jinak nedostane vytoužený status země kandidující na vstup do EU. Eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle podle server B92 potvrdil, že Srbsko status kandidáta získá, až pokročí ve spolupráci s Prištinou. Jasně ale řekl, že Evropská komise nehodlá a ani nemůže ukládat Bělehradu, aby uznal samostatnost Kosova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám