Hlavní obsah

Za 300 tisíc se Turci mohou vykoupit ze základní vojenské služby

Právo, DPA, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecko povolí třicetiletým a starším mužům vykoupit se ze základní vojenské služby, která trvá 15 měsíců. Osvobození od vojenské služby přijde mladého žadatele na 12 200 eur (v přepočtu asi 300 tisíc korun).

Foto: Profimedia.cz

Turečtí vojáci

Článek

Odpovídající zákon podepsal prezident Abdullah Gül, informovala agentura Anadolu s tím, že možnost se týká rovněž Turků žijících v zahraničí. Turci žijící v cizině by měli podle věku platit 5–7,5 tisíce eur za předpokladu, že ve stanoveném termínu vykonají jednadvacetidenní základní vojenský výcvik v Turecku.

Pokud ale zaplatí deset tisíc eur, nemusí absolvovat ani tento krátký výcvik. Získané peníze mají být podle dosavadních finančních úvah převáděny do státního rozpočtu a v něm na sociální péči.

Již kolem návrhu zákona se ale zvedla vášnivá diskuse – kritici varovali, že zákon dovolí zejména synům z bohatých rodin vyhnout se vojně, čímž se dále posílí sociální nerovnost ve společnosti. Turci zatím nemohli místo služby ve zbrani zvolit náhradní službu v sociální oblasti, ale vláda prý o tom teď uvažuje.

Od vykoupení z vojny si úřady slibují příjem v řádu miliard eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám