Hlavní obsah

Podnikaví Švédové vydělávají na nedostatku másla v Norsku

Stockholm

Švédové se nijak nerozpakují využít máslového neštěstí svých bohatších sousedů a na norském nedostatku tohoto mléčného produktu rychle vystavěli prosperující živnosti. Ve čtvrtek o tom informoval portál The Local.

Článek

Norsko trápí akutní nedostatek másla. Situace je tak vážná, že norská vláda razantně snížila vysoká dovozní cla a výkupní kvóty mléka. Mnozí Švédové ale zavětřili snadný výdělek a máslo nabízejí za horentní sumy.

Na švédském inzertním serveru Blocket.se se ve čtvrtek máslo obchodovalo za 700 švédských korun (téměř 2000 korun) za kilo. Prodávající slibují, že své norské sousedy z bryndy vysekají, a zachrání jim tak vánoční svátky. Nejméně jeden podnikavec nabízí prodej přímo v Oslu.

"Jsme nyní v Norsku a v pátek budeme mezi 12:00 a 14:00 rozvážet v Oslu máslo, kilogram jen za 400 norských korun (1300 korun)," hlásí jedna z řady nabídek na švédském inzertním serveru Blocket.se.

Máslo za kytaru

Další prodejce, který se označil jako Smörmannen (Máslový muž), nabízí "skvělý obchod" s margarínem značky Lätta. "Nabízím NAPROSTO NOVÉ balení Lätty za dobrou kytaru," uvádí zájemce o hudební nástroj. Uvítal by především značku "Gibson nebo něco podobného". Pokud by ale kupující neměl kytaru, tak je ochoten máslo prodat za "pár tisíc korun".

Pod švédskými nabídkami se prohýbá i norský prodejní web Finn.no. Mluvčí stránek Lene Kallumová potvrdila, že firma zaznamenala množství Švédů, kteří chtějí na norské máselné bídě vydělat pár korun.

Jen za tento týden server Finn.no zaregistroval ohromující počet 124.590 dotazů na smör, tedy máslo, a přes 350 inzerátů chlubících se nabídkou švédského, dánského nebo norského másla.

Tři balení másla plus jedno polosnězené za 12 000 norských korun

Jistý prodejce na Finn.no dokonce nabízí tři neotevřená balení másla plus jedno polosnězené za 12 000 norských korun (přes 39 000 korun).

Na nezvyklé situaci, kterou zámožní Norové zažívají, se snaží vytěžit i švédský bulvár. List Aftonbladet vyslal do Osla svého vyslance, který v centru metropole zdarma rozdal 60 balení másla. Tato humanitární akce vyvolala u některých Norů vzpomínky na hubená léta a švédskou výpomoc během německé okupace za druhé světové války.

"Tehdy jste ale nabízeli křupavý chléb, oblečení a boty," řekl listu Aftonbladet důchodce Oernulf Ruud. "A nyní přicházíte s máslem. Švédsko je boží."

"Jste naše spása. Bez másla bych si o Vánocích nemohl dopřát milované rakfisk s lefse (ryba s bramborovými plackami)," znovu pochválil švédské dobrodince.

Spotřeba másla v této skandinávské zemi letos neustále roste. Svůj podíl na tom má mimo jiné obliba zvláštní tukové diety, která staví na nízkém obsahu uhlovodanů. Ve srovnání s loňským listopadem vzrostla poptávka po másle o více než 30 procent, což je důvodem prázdných regálů v obchodech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám