Hlavní obsah

Tymošenková má v cele klimatizaci i lednici

Kyjev

Na nadstandardní poměry věznění vůdkyně ukrajinské opozice Julije Tymošenkové poukazuje video, které bylo zveřejněno ve čtvrtek na ukrajinských webech a sociálních sítích. V zemi vyvolalo vlnu rozhořčení. Na několika záběrech se objevuje sama Tymošenková, jak z vězeňské postele rozhořčeně protestuje proti filmování.

Článek

Video bylo umístěno na serveru YouTube se zjevným cílem prokázat, že podmínky ve vězení jsou nadstandardní. Záběry ukazují klimatizaci, sprchu, koberce nebo lednici. Zvuková stopa většinou chybí, ale na jednom ze záběrů expremiérka volá, že je držena v nepřijatelných podmínkách a nepřeje si, aby o jejím věznění vznikl falešný obrázek.

Záběry byly zřejmě pořízeny při návštěvě zdravotníků, kteří za Tymošenkovou opakovaně docházejí po jejích stížnostech na zhoršující se zdravotní stav. Vězeňská služba autorovi snímků očividně pomáhá.

Tymošenkovou poslal v říjnu kyjevský soud na sedm let do vězení za údajné škody, které státu způsobila uzavřením nevýhodné plynové smlouvy s Ruskem. Odsouzená od srpna pobývá v kyjevské Lukjanovské věznici a opakovaně si stěžuje na prudce se zhoršující zdravotní stav. Soudní proces vyvolal silné protesty ukrajinské opozice a západních vlád, které obviňují ukrajinský režim ze zneužívání justice k politickým cílům.

Obhájce Tymošenkové Serhij Vlasenko dnes zveřejnění záběrů z vězení označil za hyenismus. "Rozdíl mezi lidmi a zvířaty je v morálce," poznamenal Vlasenko. "Jsem si jist, že jméno toho zvířete s výložkami, toho policejního důstojníka, který porušil zákon, se brzy ukrajinská veřejnost dozví," dodal a oznámil, že kvůli zveřejnění videa podává žalobu na neznámého pachatele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám