Hlavní obsah

Skupina seniorů chtěla do ČR propašovat jaderný materiál

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Ve spolupráci české a slovenské policie byla zadržena a obviněna skupina obchodující s radioaktivním materiálem. Látku chtěli dovézt do České republiky. Policie látku blíže nespecifikovala, uvedla pouze, že měla být dovezena z území některé země bývalého Sovětského svazu.

Článek

„Skupinu bychom mohli nazvat klub důchodců, protože hlavnímu organizátorovi je 71let a ostatní členové jsou ve věku 52 až 61 let,“ uvedl na čtvrteční mimořádné tiskové konferenci v Bratislavě slovenský policejní prezident Jaroslav Spišiak.

Mezi obviněnými je šest občanů Slovenské republiky a jeden občan České republiky s trvalým pobytem na území Slovenska.

Blíže nespecifikovanou látku v hodnotě půl miliónu eur (téměř 13 miliónů Kč) chtěli původně prodat na území České republiky, konkrétně na území okresu Uherské Hradiště.

Organizovaná skupina působila na území Slovenska a částečně i na území České republiky od roku 2009 až do září 2011.

„Působením policie obou států se podařilo zabránit, aby se na území těchto zemí tento materiál dovezl. Všechno jsme zlikvidovali v zárodku,“ dodal Spišiak.

Na Slovensku hrozí za tento trestní čin tři až deset let vězení. Za stejnou činnost by v České republice hrozilo pachatelům osm až šestnáct let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám