Hlavní obsah

Irsko zasáhla největší vlna v historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Irsko zasáhla v úterý největší vlna v historii, napsal list The Guardian s odvoláním na meteorology. Vlna byla vysoká 20,4 metru. Její velikost změřila speciální bóje asi 100 kilometrů od pobřeží Donegalu, které zasáhla prudká bouře. Ta bičovala i Skotsko.

Článek

„V úterý ve 14 hodin meteorologická bóje M4 u pobřeží Donegalu naměřila rekordní výšku vlny 20,4 metru, což je absolutní maximum v irských vodách,“ uvedli meteorologové ze stanice Eireann.

Na nejsevernějším výběžku Irska v Malin Head naměřili rychlost větru 140 kilometrů za hodinu. Současně bylo vydáno důrazné varování, aby se lidé drželi na souši a nevyplouvali. „Kombinace přílivu, vysoké hladiny moře a vzduté řeky vytvářejí pro příští dny velmi nebezpečné podmínky,“ uvedl meteorolog Declan Geoghegan.

Foto: Toby Melville, Reuters

Velké vlny bičují maják a hráz v Newhavenu ve Východním Sussexu.

Bouře zasáhla i Skotsko, postiženy byly zejména trajekty na západě Skotska. Navíc padal hustý déšť a ve vyšších polohách sníh. Vlny bičovaly i jih Anglie u Sussexu a jih Walesu.

Do problémů se kvůli bouřlivému moři dostala u Skotska i ruská letadlová loď Admirál Kuzněcov. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám