Hlavní obsah

Turkyně u sebe neměla doklady, policisté ji na služebně zbili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Turecká ministryně pro rodinu a sociální záležitosti vyzvala k potrestání policistů, kteří v červenci na služebně v Izmiru (Smyrně) zbili zadrženou ženu. Incident zachytila bezpečnostní kamera v místnosti.

Článek

„Je to nepřijatelné a ti, kdo to způsobili, by měli být potrestáni,“ prohlásila ministryně Fatma Sahinová. Dodala, že státní úřady posvětí urychlené kárné řízení. Trojice policistů byla postavena mimo službu.

Videozáznam ze služebny se objevil ve vysílání tureckých televizí teprve o víkendu, ačkoliv se událost stala už v červenci.

V nočním klubu ve středomořském přístavním městě byla tehdy zadržena Fevziye Cengziová, protože u sebe neměla doklady. Na služebnu ji přivedla dvojice policistů v civilním oblečení. Ti také ženu opakovaně zasypávali fackami, zatímco jejich kolega v uniformě zatahoval žaluzie, nezúčastněně pouštěl klimatizaci a zvedal popadané věci ze země. Tahání za vlasy a fackování pokračovalo i poté, co Cengziová dostala na ruce želízka.

Žena podala na policisty po svém propuštění stížnost. Strážci zákona by mohli dostat trest jeden a půl roku vězení. Policie Cengziovou zase obžalovala z kladení odporu při zatýkání a neodpovědného chování. Hrozí jí až šest let vězení.

Podle předloňské vládní zprávy se 42 procent žen v Turecku setká s fyzickým a sexuálním násilím. Ministryně Sahinová ale uvedla, že nynější případ policejní zvůle je ojedinělý. Policie ve Smyrně odmítla záležitost komentovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám