Hlavní obsah

Kaddáfího dcera požaduje vyšetření smrti jejího otce u OSN

Novinky, rei

Dcera zabitého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Ajša vyzvala tribunál OSN, aby vyšetřil říjnovou smrt jejího otce a jednoho z bratrů (Mutassima). Její právník v dopise Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) zapochyboval, zda vyšetřovatelé v tomto směru podnikli vůbec nějaké kroky, informovala v úterý stanice CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ajša Kaddáfíová

Článek

Právní zástupce Nick Kaufman upozornil, že Kaddáfí se synem byli „oba zadrženi živí ve chvíli, kdy nepředstavovali pro nikoho hrozbu“, a byli „zavražděni tím nejhrůznějším způsobem“.

„Jestli tyto zločiny váš úřad nyní nevyšetřuje, můžete vysvětlit proč, a jaké kroky jste podnikli k tomu, aby záležitost řádně a v souladu s mezinárodními standardy vyšetřily libyjské úřady?“ napsal Kaufman hlavnímu žalobci ICC Luisi Morenovi-Ocampovi.

Muammar Kaddáfí vládl Libyi 42 let. Za pomoci NATO byl dopaden letos v říjnu v rodné Syrtě. Povstalci ho vláčeli ulicemi a potom zastřelili. K vyšetření jeho smrti vyzval bezprostředně už úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva.

Pitevní protokol uvádí, že 69letý vůdce zemřel po zásahu kulkou do hlavy. Neuvádí, zda byl výstřel veden z blízka. Podle nové libyjské vlády byl Kaddáfí zabit v přestřelce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové záběry Muammara Kaddáfího těsně po jeho zadržení povstalciVideo: Reuters

Kaufman také upozornil na porušení islámské tradice, když těla Kaddáfího a jeho syna a dlouholetého ministra obrany nebyla hned pohřbena, ale vystavena pro lidi na několik dní v mrazáku. Právník také vyzval ICC, aby vyšetřil nálet NATO, jenž předcházel plukovníkově zadržení.

Kaddáfího dcera Ajša žije v Alžírsku, kam uprchla s několika příbuznými. Ona sama je právničkou, kdysi byla vyslankyní dobré vůle při OSN, ale pomáhala i při obhajobě bývalého iráckého diktátora Saddáma Husajna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám