Hlavní obsah

Viděl jsem smrt zblízka, popsal masakr v Lutychu svědek

– Lutych
Novinky, rei

Útok 33letého Nordina Amraniho, který v úterý poblíž rušného vánočního trhu v centru belgického Lutychu zaútočil s granáty a samopalem na dav, si vyžádal další oběť. Po dvou náctiletých a jednom dvacetiletém muži podlehla následkům svých zranění i sedmnáctiměsíční chlapec, uvedla tamní média. Svědkové popsali chvíle naprostého zmatku, hrůzy a zoufalství.

Článek

„Spatřil jsem zblízka smrt,“ uvedl Nicolas Gimenne, novinář místního deníku La Meuse, který v blízkém justičním paláci sledoval soudní proces. Právě, když budovu opustil, aby si v přilehlém pekařství Point Chaud koupil něco k snědku, začal Amrani útočit. Gimenne ho viděl stát na nedaleké střeše.

„Měl jsem dojem, že na autobusovou zastávku dole hodil nějaký kulatý předmět. Když jsem pak v hluku a zmatku k němu znovu vzhlédl, chápal se dalšího předmětu a odstraňoval z něj pojistku. Začal jsem prchat pryč. Několik sekund jsem nechápal a nevěřil, co se to děje,“ popsal novinář.

„Minul jsem útočníka na vzdálenost čtyř až pěti metrů. Spatřil jsem zblízka smrt,“ dodal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útočník hodil granát na autobusovou zastávku v BelgiiVideo: Reuters

Také Hervé Taverne viděl, jak Amrani hází granáty. „Seběhlo se to tak rychle a my jsme se snažili zachránit vlastní život. Chytil jsem jednoho mladíka a zatáhl ho zpátky do budovy (soudu). Později sem přinesli i několik zraněných lidí. Venku se ozývala střelba,“ řekl.

Foto: Thierry Dricot, Reuters

Místo útoku

Diitri Dehrese právě projížděl kolem tržiště v autě, když útok začal. „Slyšel jsem hlasitou ránu a myslel si, že se mi pokazilo auto,“ pověděl agentuře AP. „Za několik sekund ale přišla druhá rána a já jsem viděl, jak se tříští sklo a lidé utíkají a křičí. Když jsem zabočil, spatřil jsem lidi na trhu, jak leží na zemi mezi střepy a krvácejí. Byli tam policisté s puškami. Byl to totální zmatek,“ popsal.

Nordine Amrani měl být v době svého činu ve vězení za držení drog a nedovolené ozbrojování, z něhož ale byl předčasně propuštěn z neznámých důvodů. Na úterý měl předvolání na policii. Spolu s ním v úterý zemřeli čtyři další lidé včetně rok a půl starého chlapce. Není jasné, zda Amraniho smrtelně zranil střep granátu, anebo spáchal sebevraždu.

Čtyři lidé zůstávají v kritickém stavu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám