Hlavní obsah

Proti vlivu Bruselu demonstrovaly ve Varšavě tři tisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Tisíce Poláků demonstrovaly v úterý v centru Varšavy u příležitosti 30. výročí vyhlášení výjimečného stavu proti dalšímu prohlubování evropské integrace. Protestní pochod svolala největší polská opoziční strana Právo a spravedlnost (PiS).

Foto: Reuters

Jeden z účastníků protestu proti Bruselu

Článek

Demonstrace v době hledání východiska z dluhové krize v Evropě byla podle agentury AP považována za sondu toho, jak velké znepokojení znamená pro Poláky převedení některých pravomocí do Bruselu. Účast byla nakonec mnohem menší, než PiS očekávala. Podle organizátorů přišlo asi 5000 až 10.000 lidí, policejní odhad činí jen 3000 demonstrantů.

Pochod vedl opoziční předák Jaroslaw Kaczyński, který je hlasitým kritikem současné vlády premiéra Donalda Tuska. Zásadně nesouhlasí s názorem ministra zahraničí Radoslawa Sikorského na hlubší politickou integraci EU jako prevenci a lék dluhové krize. Podle Kaczyńského by takové změny narušily suverenitu Polska.

"Nemůžeme s tím souhlasit," prohlásil Kaczyński o názorech Sikorského. Dav jako odpověď skandoval heslo "Sikorski pryč". "Probuď se Polsko! Máme toho dost," znělo další heslo, které demonstranti vykřikovali.

Pochod začal polskou hymnou a přečtením jmen těch, kteří během výjimečného stavu přišli o život. Vyhlásil ho v prosinci 1981 někdejší komunistický generál a tehdejší premiér Wojciech Jaruzelski. Během dvou let, kdy tento stav platil, zahynulo 90 lidí a tisíce byly internovány.

Jaruzelski své rozhodnutí obhajuje a tvrdí, že tím zabránil sovětské intervenci. Za násilnosti, které vynucení výjimečného stavu doprovázely, se nicméně několikrát omluvil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám