Hlavní obsah

Pachatel belgického masakru měl být ve vězení

Právo, mcm
Lutych

Maročana Nordina Amraniho (33) policie podle belgického deníku Le Soir dobře znala: mladý muž z Lutychu byl několikrát souzen kvůli pěstování narkotik, držení zbraní, přechovávání kradeného majetku a mravním přestupkům.

Článek

Amraniho útok v Lutychu si vyžádal šest mrtvých včetně samotného atentátníka. Počet zraněných vystoupal podle Le Soir na 123.

Naposledy byl Amrani odsouzen v roce 2008 k téměř pěti letům vězení nepodmíněně za držení nebezpečných zbraní a pěstování marihuany. Kromě vězení mu tribunál uložil pokutu 11 tisíc eur a rozhodl konfiskovat jeho věci za 76 tisíc eur.

Podle tohoto rozsudku měl být včerejší atentátník stále ještě ve vězení, které by opustil až někdy v roce 2013. Ve skutečnosti byl podle televize RTL už od loňska na svobodě. Důvod propuštění stanice neuvedla.

Amranimu bylo 29, když jej policie v roce 2007 zadržela kvůli držení desítky zbraní, jakož i pro pěstování 2800 rostlin konopí. Vyšetřovatelé u něj našli také 9500 součástek nejrůznějších druhů dalších zbraní.

Vyzbrojil se i pod policejním dohledem

Součástí odhaleného arzenálu byla kromě samopalu AK-47 i pancéřovka, puška s laserovým zaměřovačem, zbraň pro elitní střelce a ručnice na dvojnožce s dalekohledem. Jejich majitel tehdy odmítl cokoli říci o původu či účelu těchto zbraní.

Na úterý byl Amrani, který žil v ulici Campine u lutyšského náměstí Saint-Lambert, předvolán na policii k výslechu, což naznačuje, že byl pod jistým dohledem. Není divu: vyučený svářeč byl znám i tím, že vyhrožoval svému okolí.

Ani pokračující zájem policie o jeho osobu mu však nezabránil v získání nových zbraní. Jak uvedla webová stránka lameuse.be, útočník byl specialista: dokázal zbraně demontovat, opravit i sestavovat různé modely. S nově získanou výzbrojí zamířil v úterý na Place Saint-Lambert, kde právě probíhal hojně navštěvovaný vánoční trh.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám