Hlavní obsah

Automatické sankce pro rozpočtové hříšníky v EU neprojdou

Brusel

Mezivládní dohoda, která má zaručit přežití eura a stabilizaci eurozóny, je podle právníků Evropské komise v rozporu s právními pravidly pro fungování Evropské unie. V úterý na to upozornil německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Foto: Yves Herman , Reuters

Po automatických sankcích za vysoký rozpočtový schodek volá hlavně Německo a jeho kancléřka Angela Merkelová.

Článek

Evropští představitelé se na pátečním summitu v Bruselu shodli na zavedení automatických sankcích pro ty země, jejichž rozpočtový deficit překročí tři procenta HDP. Jelikož se Británie postavila změně unijní smlouvy, souhlasily zbylé státy s dohodou v mezivládních smlouvách.

To ale podle právníků představuje problém, protože unijní právo je nadřazeno mezivládním smlouvám.

Podle Evropské komise se tedy nepodaří zavést automatické sankce do praxe a trest pro viníky bude muset nadále potvrzovat kvalifikovaná většina zemí.

Nová dohoda má být hotova do března. Její iniciátoři – Německo a Francie – chtějí jejím prostřednictvím vytvořit jednotný fiskální blok. S tím ale nesouhlasí Česká republika, která souhlasí pouze s automatickými sankcemi.

Spory o půjčku

Rozpory navíc panují kolem mnohamiliardového příspěvku Mezinárodnímu měnovému fondu na záchranu eurozóny. Premiér Petr Nečas (ODS) dal na srozuměnou, že by vláda mohla s příspěvkem souhlasit pod podmínkou. ČR by peníze dala teprve, až přispějí všichni ostatní.

Prezident Václav Klaus to odmítá a vyzývá k ukončení „špatného projektu“ jménem euro. [celá zpráva]

I Nečas v úterý řekl, že on se osobně kloní spíše k tomu, aby ČR do fondu nepřispívala.[celá zpráva]

Češi se musí rozhodnout během několika dnů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám