Hlavní obsah

Na vánočních trzích v Berlíně někdo rozdává v nápojích jed

Berlín
Aktualizováno

Zatím neznámý muž rozdává návštěvníkům vánočních trhů v Berlíně zdarma alkohol, který obsahuje jedovatou látku. Už deset lidí muselo být ošetřeno lékaři. Látka způsobuje nevolnost, křeče a ztrátu vědomí. Berlínská policie i provozovatelé trhů vydali varování, aby si návštěvníci kupovali nápoje výhradně u stánků.

Foto: Profimedia.cz

Náměstí Gendarmenmarkt v Berlíně, Německo

Článek

Zatím poslední případ se odehrál v sobotu večer na trhu poblíž známého Alexandrova náměstí, kde muž převlečený do kostýmu Santa Clause nabídl dvěma dívkám papírové pohárky se "šnapsem". Jedna z nich ho vypila a na cestě domů ji postihla silná nevolnost.

Vyšetření v nemocnici odhalilo, že do alkoholu "bylo cosi přimícháno", sdělila policie. O jakou látku se jednalo, musí teprve určit laboratorní testy.

Dva další případy otravy, které se staly už minulou středu, kdy útoky začaly, oznámila policie v pondělí. Jednatřicetiletá žena a její o dva roky starší společník dostali od neznámého muže lahvičky s alkoholem, po jejichž vypití začali trpět blíže neupřesněnými zdravotními obtížemi. Nemocniční ošetření na rozdíl od dalších obětí ale nevyhledali a policii se přihlásili až nyní.

V nápoji byla možná extáze

Oproti předchozím sedmi pokusům o otravu návštěvníků berlínských vánočních trhů se tento lišil v tom, že se pachatel přestrojil. V dřívějších případech alkohol nabízel asi 1,8 metru vysoký muž s tmavě blonďatými vlasy a kulatým obličejem a místo pohárků své "dárečky" rozdával v malých lahvičkách. Policie proto také zjišťuje, zda se jednalo o stejného člověka. Zatím prý nemá žádnou stopu.

Berlínský tisk spekuluje, že onou nebezpečnou látkou by mohla být tekutá extáze, někdy též nazývaná k. o. kapky. Ty už při malém předávkování a hlavně v kombinaci s alkoholem mohou u konzumentů vyvolat příznaky jako při otravě. Policie však zatím nepotvrdila, že šlo o tuto drogu.

Provozovatelé mezitím posílili ostrahu populárních vánočních trhů, které hlavně o víkendech navštěvují tisíce lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám