Hlavní obsah

Po britském vetu vznikly dvě Evropy, řekl Sarkozy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Po britském odmítnutí návrhu nové reformní smlouvy Evropské unie vznikly "dvě Evropy", prohlásil podle AFP v pondělí francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy na summitu EU v Bruselu

Článek

Na nové smlouvě, která by měla odvrátit následky evropské dluhové krize, se na summitu Evropské unie v pátek dohodlo 17 členů eurozóny s tím, že ostatní země EU se mohou dobrovolně připojit. Zájem o to mělo dalších devět zemí s tím, že to musejí projednat v parlamentech. Británie to odmítla.

Sarkozy se ale snažil vzniklou propast překlenout, když řekl, že případný odchod Londýna z jednotného evropského trhu není aktuálním tématem. Evropa podle něj Británii potřebuje.

Londýn se na pátečním summitu postavil proti reformní smlouvě, která by se týkala všech 27 zemí unie. Cílem dohody zavádějící tvrdší regulaci a přísnější rozpočtová pravidla je zachránit euro.

Londýn se na pátečním summitu postavil proti reformní smlouvě, která by se týkala všech 27 zemí unie. Cílem dohody zavádějící tvrdší regulaci a přísnější rozpočtová pravidla je zachránit euro.

Britský premiér David Cameron to zdůvodnil tím, že navrhované změny nejsou v britském zájmu. Hájil zejména zájmy finančníků, když odmítal daně z transakcí.

Obavy ze snížení ratingu

Sarkozy se vyjádřil také k možnému snížení ratingu, které podle ratingové agentury Standard & Poor's hrozí Francii i dalším 14 zemím používajícím euro jako platidlo. "Pokud nám (rating) sníží, budeme muset této situaci čelit s chladnou hlavou. Bude to další komplikace, ale ne nepřekonatelná," řekl.

S minulý týden varovala, že Německu, Rakousku, Belgii, Finsku, Nizozemsku a Lucembursku hrozí snížení o jeden stupeň, zbylým devíti zemím  eurozóny až o dva. Řecko a  Kypr neuvedla, protože jsou už na nejnižším stupni. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám