Hlavní obsah

Systém není ideální a emoce následují vždycky, hájil ruské volby Medvěděv

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv ve čtvrtek na Pražském hradě hájil výsledky parlamentních voleb ve své zemi. Výsledek ho nepřekvapil, odráží podle něj nálady v ruské společnosti. Protesty některých lidí jsou pochopitelné, po každých volbách se dostaví emoce. Nařčení z přehmatů během voleb se musí řádně vyšetřit, upozornil. Dodal, že volební systém není ideální. Český prezident Václav Klaus doplnil, že by se zahraničí nemělo do situace v Rusku vměšovat.

Foto: Michal Doležal , ČTK

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv s českým protějškem Václavem Klausem na Pražském hradě

Článek

„V Rusku nedochází k ničemu nepřirozenému. Volby jsou od toho, aby přinášely určité výsledky. Někomu se líbí více, někomu méně. Domnívám se, že výsledky odpovídají očekávání občanů, avizovaly je už odhady sociologů i předvolební průzkumy,“ prohlásil Medvěděv.

„Jedna síla nemůže řídit všechny státní procesy,“ dodal s tím, že na vedení země se tak bude podílet širší politické spektrum, což je podle něj dobře.

K povolební situaci a protestům Medvěděv řekl: „Po volbách vždycky vznikají emoce. Někteří jsou zklamáni, jiní dezorientováni, ani v tom nespatřuji nic nepřirozeného.“ Shromáždění nespokojených jsou podle jeho slov v pořádku, jsou-li povolená a v souladu se zákonem.

Nařčení z machinací s volebními lístky se podle Medvěděva musí vyšetřit. „To nemohou vyhodnotit občané jako takoví, ale odborníci,“ prohlásil s dovětkem, že záležitost je v kompetenci volební komise, policie a soudů. „Nemáme ideální volební mašinérii,“ podotkl prezident. Několikrát řekl, že je důležité, aby pominula rozjitřená atmosféra a nový parlament mohl začít pracovat. Ke kritice ze zahraničí naznačil, že ji Moskva v tomto případě slyší nerada.

Klaus: Ani já jsem se neptal na naše odboráře

V tom Medvěděva podpořil Václav Klaus. „Jsou to jejich volby a nikoliv naše volby. To je pro mě východisko uvažování. Také nerad slyším komentáře z ciziny o našich volbách,“ poznamenal.

Dál nechtěl komentovat zpochybnění voleb ze strany mezinárodních pozorovatelů ani povolební protesty. „Nebyl jsem členem pozorovatelské mise a také jsem se prezidenta Medvěděva neptal, co si myslí o stávce našich odborářů,“ uvedl Klaus.

Reklama

Související články

Jednotné Čečensko - všichni volili Putina

Volebního výsledku, za který by se nemusela stydět ani Komunistická strana Sovětského svazu v dobách minulých, dosáhlo Jednotné Rusko v kavkazské Čečenské...

Výběr článků

Načítám