Hlavní obsah

Gorbačov vyzval k opakování voleb v Rusku

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov v rozhovoru pro agenturu Interfax vyzval ruskou vládu, aby nechala opakovat parlamentní volby. Víkendové hlasování, v němž zvítězila strana premiéra Vladimira Putina Jednotné Rusko, podle něj provázely machinace a parlament vzešlý z takových voleb postrádá legitimitu.

Článek

„Domnívám se, že může přijmout pouze jediné rozhodnutí – anulovat výsledky voleb a uspořádat nové,“ prohlásil Gorbačov. „Doslova denně roste počet Rusů, kteří nevěří, že vyhlášené volební výsledky jsou pravdivé. Nezájem o mínění veřejnosti podle mého názoru vládu diskredituje a destabilizuje situaci,“ doplnil.

V ulicích přes 50 000 policistů

Gorbačov s prohlášením vystoupil den po jedné z největších demonstrací proti Vladimiru Putinovi za poslední roky. Podobný protest jako v Moskvě se konal i v Sankt Petěrburku. Úřady povolaly 51 500 policistů, 2000 příslušníků svých divizí nasadilo do moskevských ulic i ministerstvo vnitra. Situaci ze vzduchu monitorovaly helikoptéry. Postupně bylo zatčeno 800 stovek příznivců opozice, uvedla agentura AFP. Jejich předáci byli hned posláni na 15 dní za mříže.

Policejní násilí ve středu odsoudilo Sdružení ruských novinářů a vyzvalo k vyšetření desítek útoků proti reportérům.

V ruské televizi ovšem podle americké stanice NBC zpravodajství z protestů zcela chybělo. Vysílány byly pouze záběry z mítinků na podporu Vladimira Putina, který se ve středu oficiálně zaregistroval jako kandidát do březnových prezidentských voleb.

Nejsi v Hyde Parku, vzkázal Lavrov Clintonové

Výsledky voleb, v nichž Putinova strana ztratila ústavní většinu v parlamentu, ale udržela absolutní většinu, zpochybnily i USA prostřednictvím ministryně zahraničí Hillary Clintonové. Její ruský protějšek Sergej Lavrov jí vzkázal, že není v Hyde Parku, „kam mohou mluvčí dorazit, vylít si srdce a pak se otočit a jít, aniž by poslouchali ostatní,“ řekl.

Clintonová podle Lavrova prokázala neúctu Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která v současnosti zasedá ve Vilniusu. „Několik mých kolegů raději využívá toto fórum, aby si postěžovali na záležitost vůbec nesouvisející s agendou,“ dodal ministr s tím, že Clintonová svým vystoupením chtěla jen udělat dojem na vlastní demokratické voliče.

Nařčení z manipulace s hlasy voličů probudilo opozici. Na Facebooku se přes 10 000 lidí přihlásilo k nové opoziční demonstraci. Má se konat v sobotu.

Reklama

Související články

Jednotné Čečensko - všichni volili Putina

Volebního výsledku, za který by se nemusela stydět ani Komunistická strana Sovětského svazu v dobách minulých, dosáhlo Jednotné Rusko v kavkazské Čečenské...

V Moskvě zatkli stovky demonstrantů

Moskevská policie v úterý večer zatkla několik set lidí, kteří přišli do centra ruské metropole protestovat proti nedělním volbám. Demonstranti je považují za...

Výběr článků

Načítám