Hlavní obsah

Do Evropské unie v žádném případě nevstupovat, říkají Norové

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Čtyři z pěti obyvatel Norska, konkrétně 79,8 procenta, se vyslovili proti vstupu jejich země do Evropské unie, kterou v současné době zmítá krize eura. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění provedeného institutem Sentio a zveřejněného v deníku Nationen.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Pouze 12,6 procenta Norů z 1000 dotázaných sdělilo, že by přivítali vstup do 27členného evropského bloku. Oproti tomu 7,6 procenta nedokázalo k dotazu zaujmout jasný postoj

Průzkum tak ukázal dosud největší odpor obyvatel této skandinávské země bohaté na ropu proti členství v EU. Norové již dvakrát odmítli v referendech, uskutečněných v letech 1972 a 1994, přidat se k unijním zemím.

„Je obtížné si představit, že za tímto postojem stojí něco jiného než současná krize,“ uvedl Peter Haas Brubakk z Konfederace norských podnikatelů.

Podle něj žádná politická strana ani osobnost veřejného života nepovažuje v současné době norské členství v EU za důležité téma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám