Hlavní obsah

Zbloudilá ruská sonda se už rozpadá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Neúspěšná ruská sonda Fobos-Grunt, která se odmítla vydat na cestu k Marsu a stávkuje na oběžné dráze, se údajně začala rozpadat. První zprávy o "oddělení" dvou blíže nespecifikovaných částí v pondělí oznámil jistý kanadský expert, zprávu později potvrdil ruský odborný časopis. Celý aparát by podle posledních výpočtů ruských odborníků měl zaniknout během ledna.

Foto: Oleg Urusov , Reuters

Poslední práce na sondě Fobos-Grunt

Článek

První příznaky rozpadající se sondy zaznamenal už minulý týden kanadský astronom Ted Molczan, který sledoval oddělení asi půlkilové části o velikosti deseti centimetrů. O den později předmět zanikl v atmosféře, kam ho po několika dnech následoval druhý, o něco větší objekt. Zprávu dnes potvrdil ruský časopis Novosti kosmonavtiki. Podle experta časopisu Igora Lisova nebylo možné určit, o jaké části sondy se jednalo.

Fobos-Grunt odstartoval 9. listopadu, ale jeho předpokládaná mise na jeden z měsíců planety Mars se neuskutečnila. Aparát se nepodařilo navést na meziplanetární dráhu a zůstal "viset" na oběžné dráze kolem Země.

Protože na povely k zapnutí motorů nereaguje, jeho dráha se postupně snižuje - od startu se přiblížil horní vrstvě atmosféry už o 50 kilometrů a nyní se pohybuje ve výšce 200 až 300 kilometrů nad Zemí. Podle ruských expertů by měly jeho části dopadnout na povrch Země někdy mezi šestým a posledním dnem měsíce ledna.

Pokusy navázat s trucující sondou rádiové spojení byly sice dvakrát úspěšné, ale oživit Fobos se nepodařilo. Ruské pozemní stanice ještě několik zkoušek provedou, pracovníci Evropské vesmírné agentury (ESA) minulý pátek už pokusy spojit se s ruskou sondou vzdali.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám