Hlavní obsah

Merkelová se Sarkozym představili plán cesty z krize

Novinky, rei
Paříž

Německá kancléřka Angela Merkelová s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym po pondělním setkání v Paříži představili hlavní zásady, které mají vyvést eurozónu z krize a zabránit jejímu návratu. Případ krachujícího Řecka podle jejich slov musí zůstat výjimkou.

Článek

Sarkozy představil zatím jen „hlavní kapitoly“. Detaily oba státníci představí ve společném dopise prezidentovi Evropské rady Hermanovi Van Rompuyovi, upřesnil.

S Merkelovou se shodli na potřebě zavedení automatických sankcí pro ty členské země eurozóny, jejichž rozpočtový schodek přesahuje tři procenta HDP, a ukotvení závazku o vyrovnaném rozpočtu v ústavách národních států. Sarkozy s Merkelovou rovněž navrhují, aby se šéfové vlád eurozóny v budoucnosti scházeli každý měsíc.

Debata se podle Sarkozyho týká „především 17 členů eurozóny, ale i 10 dalších členů Evropské unie, kteří se chtějí připojit“.

„Toto je extrémně vážná krize,“ připomněl francouzský prezident s tím, že v minulosti byla přijatá nedůsledná opatření, což se nesmí opakovat. Dodal, že dvě největší evropské ekonomiky Německo a Francie nenechají společnou měnu euro padnout, ale nedá se očekávat, že budou dál platit, aniž by měly záštitu v kontrolních mechanismech. Sarkozy už dříve řekl, že stojí za návrhem Evropské komise mít možnost schvalovat národní rozpočty předem. Německo a Francie v té souvislosti podporují přepsání unijních smluv. [celá zpráva]

„Řecko musí zůstat výjimkou,“ prohlásila v souvislosti s dluhovým zadlužením v eurozóně Merkelová. "Musíme se učit ze svých chyb a dodržovat 'zlaté pravidlo' deficitního stropu a obnovit důvěru investorů," dodala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám