Hlavní obsah

Úpravy Lisabonské smlouvy ohrožuje strach z Irska

Brusel

Německá kancléřka Angela Merkelová chce úpravy Lisabonské smlouvy, aby se mohla alespoň v eurozóně vytvořit fiskální unie. Irsko ale varuje, že pokud bude změna smlouvy o EU zahrnovat přenos národních pravomocí na evropskou úroveň, Dublin by o ní rozhodoval v referendu. Při přijímání Lisabonské smlouvy se přitom v Irsku se musela konat referenda dvě, v prvním Irové smlouvu odmítli, což ohrožovalo její přijetí na celoevropské úrovni.

Foto: Profimedia.cz

Článek

O možnosti referenda v Irsku píše i list Financial Times. Vzhledem ke zkušenostem z roku 2007 se irská vláda podle zmiňovaného listu snaží usilovně zajistit, že zvažované změny budou omezené. Deník také dodává, že v případě referenda by mohlo být problémem, pokud by se schvaloval dohled EU nad národním rozpočtem. Aby byla Lisabonská smlouva v Irsku schválena, Dublin tehdy Unie ujistila, že si zachová národní svrchovanost v otázce daní a neutrality.

Paříž a Berlín však volají po dohledu na rozpočty. Zatím ale není jasné, jak přesně by se smlouva upravila. Německo by chtělo, aby se změny pokud možno vztahovaly na celou EU, zatímco Francie je spíše nakloněna tomu, aby se týkaly 17členné eurozóny. Rozdíly mezi oběma mocnostmi i jejich partnery se týkají také rozsahu možných změn. Kvůli opatřením na záchranu eura a zastavení dluhové krize se v pondělí setkávají Angela Merkelová a Nicolas Sarkozy.

Irský premiér Enda Kenny obavy spojené s případným přenášením pravomocí na Brusel vznesl už minulý týden v Berlíně při setkání s kancléřkou Angelou Merkelovou. Řekl, že není pro "zásadní kompetenční změny".

Problémy může vyvolat i Praha, zmiňují experti. Česká vláda ve svém vládním prohlášení počítá s tím, že o případném přenosu pravomocí do Bruselu by se muselo rozhodovat v referendu. "Vláda České republiky je zavázána svým programovým prohlášením. To znamená, že v případě, že by došlo ke změně primárního práva, jehož důsledkem by byl přenos pravomocí z národních orgánů na evropské orgány, tak je vláda zavázána ratifikovat tento krok referendem," podotkl v říjnu premiér Nečas.

Reklama

Výběr článků

Načítám