Hlavní obsah

Putinova strana sice ve volbách vede, ale od voličů dostala výprask

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

První odhady po skončení nedělních parlamentních voleb v Rusku naznačují, že vládní strana Jednotné Rusko premiéra Vladimira Putina zaznamenala výrazný úbytek voličů. Stále sice vede, ale s náskokem pouhých 48,5 procenta hlasů. Ve volbách před čtyřmi lety přitom strana získala 64,3 procenta.

Článek

Vládní strana Jednotné Rusko podle odhadů, zveřejněných státní televizí Rossija po skončení hlasování, zaznamenala značný úbytek voličů a vede v dnešních parlamentních volbách jen s pouhými 48,5 procenty hlasů. Ve volbách před čtyřmi lety strana premiéra Vladimira Putina získala 64,3 procenta hlasů.

Ve 450členné dumě by podle tohoto výsledku získala 220 křesel, zatímco dosud jich měla 315.

Podle průzkumu u volebních místností mají druzí komunisté necelých 20 procent hlasů. Následuje menší levicová strana Spravedlivé Rusko s podporou téměř 13 procent dotázaných a nacionalisté Vladimira Žirinovského s 11,4 procenty. Další strany už volební práh nepřekonaly.

Televize upozornila, že až třetina dotázaných odmítla odpovědět, pro koho hlasovali, a tak se konečné výsledky mohou lišit.

Podle odhadu agentury FOM volby vede Jednotné Rusko s 46 procenty hlasů před komunisty s 21 procenty, Spravedlivým Ruskem (14,1) a Žirinovského stranou LDPR (13,7).

Oficiální předběžné výsledky mají být ohlášeny v pondělí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám