Hlavní obsah

Pyrotechnici v Koblenzi úspěšně zneškodnili válečné letecké bomby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koblenz
Aktualizováno

Pyrotechnici v německém městě Koblenz v neděli úspěšně zneškodnili dvě letecké bomby z druhé světové války, které byly nalezeny v korytě Rýna. Informovala o tom agentura DPA. Obyvatelé stotisícového západoněmeckého města Koblenz zažili rozsáhlé manévry. Pyrotechnici nařídili evakuaci 45 000 lidí, kteří bydlí v centru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kvůli bombě se evakuuje 45 000 lidí, včetně pacientů v nemocnicíchVideo: Reuters

 
Článek

Pyrotechnici začali krátce po 13:00 připravovat pumu v korytě Rýna ke zneškodnění, práce zřejmě trvala několik hodin, uvedl server Rhein-Zeitung.de.

Už od 07:00 policie v Koblenzi pomocí místního rozhlasu vyzývala k evakuaci. Před pečovatelskými domy se tvořily kolony aut, jimiž lidé odváželi své příbuzné. Za intenzivního deště odvážely autobusy lidi, kteří nemají zajištěno náhradní ubytování, do provizorních prostor ve veřejných budovách.

V evakuačních střediscích bylo připraveno místo pro 12 000 osob. Nakonec ale náhradní ubytování využilo jen asi 500 lidí.

Vlaky nestavěly

V 08:00 odjel z místního nádraží poslední vlak. O půl hodiny později bylo nádraží, které leží na hlavní trati mezi Mohučí a Bonnem, uzavřeno a žádný další vlak zde do zneškodnění bomby nezastaví.

Po termínu evakuace stanoveném na 09:00 policie zkontrolovala celou vyklizenou oblast. Ještě několik hodin po uplynutí lhůty pro odchod policisté museli přesvědčovat některé obyvatele Koblenze, že skutečně musejí opustit domov. Po čtyřech hodinách ale policie oznámila, že určená oblast je vyklizena.

Vedle britské bomby je ještě jedna americká

Na pravém břehu Rýna, kde se puma nacházela, zatím běžely přípravné práce. Okolí bomby obklopily pytle s pískem a hasiči pumpovali pryč vodu. Pyrotechnici pak začali bomby očišťovat od nánosů říčního bahna, než ji začnou zneškodňovat. Kromě britské pumy o hmotnosti 1,8 tuny budou muset zajistit i menší americkou bombu, která leží v blízkosti, a sud s jedovatými chemikáliemi.

Pyrotechnici pak v uzavřené oblasti několik hodin pracovali na zneškodnění obou bomb - britské letecké pumy o hmotnosti 1,8 tuny a americké pumy o váze 125 kilogramů. Po jejich zneškodnění zlikvidovali i sud s jedovatými chemikáliemi nalezený poblíž bomb.

Kvůli objevené náloži byla vyklizena polovina stotisícové Koblenze. Oblast určená k evakuaci zahrnuje téměř celé historické centrum města, byť její součástí není takzvaný německý roh s jezdeckou sochou německého císaře Viléma I. na soutoku Rýna s Moselou. V uzavřené zóně jsou také dva silniční mosty přes Rýn.

Další puma v Karlsruhe

Koblenz není jediné německé město, kde pyrotechnici zneškodňovali leteckou pumu z druhé světové války. Půltunovou americkou bombu zlikvidovali také v Karlsruhe, kde ji rovněž odkryl nízký stav vody v Rýnu. V Karlsruhe ale nebyla nutná rozsáhlá evakuace, protože v bezprostředním okolí pumy nikdo nebydlí. Úřady pouze musely zastavit veškerou dopravu v okolí, včetně říční.

Evakuace v Koblenzi je letos už třetím velkým vyklízením nějakého německého města kvůli nalezení letecké pumy. V lednu muselo domovy opustit 11 500 obyvatel Hannoveru, v říjnu potom 20 000 obyvatel Halle. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám